Hollands Kroon moet stevig vinger aan pols houden bij zorguitgaven

Martijn Gijsbertsen
Anna Paulowna

Hollands Kroon moet een veel steviger vinger aan de pols houden voor wat betreft de zorguitgaven.

Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad, die donderdagavond heeft besloten dat 1,1 miljoen euro wordt afgedekt van een gat (over 2017) van ruim drie miljoen euro bij zorgpartner Incluzio.

Als voorwaarde daarbij is gesteld dat er een gedegen analyse moet worden gemaakt hoe het komt dat er een toenemend beroep wordt gedaan op met name de jeugdzorg.

Risico’s

Bovendien moet grondig worden onderzocht welke toekomstige (financiële) risico’s Hollands Kroon op het gebied van de zorg loopt. De gemeente wil het contract met Incluzio tot 2022 verlengen.

Ook de samenwerking met de marktpartij, die sinds medio 2016 alle zorgtaken van de gemeente heeft overgenomen en werkt met tal van onderaannemers, moet per jaar onder de loep worden genomen.

Het besluit om het verlies bij de zorgexpert gedeeltelijk te verminderen, werd niet zonder slag of stoot genomen.

Vergrijzing

Zo vroeg Henk van Gameren (Lada) zich af of zorgtekorten, gezien de vergrijzing, niet structureel dreigen te worden.

ChristenUnie-raadslid Johan Paul de Groot noemde het voorstel om bij te springen ’verbazingwekkend en onverantwoord’. ,,Waar het geld blijft, hebben we niet helder in beeld. Het is ondoorzichtig en onvoldoende onderbouwd.’’

Inschattingfout

Jan Eichhorn van GroenLinks sprak van een ’forse inschattingsfout’ door met Incluzio in zee te gaan en riep zelfs op met deze marktpartij te stoppen.

,,Het financiële beleid is zorgwekkend, mistig, de gegevens bijzonder vaag, waardoor mij het gevoel bekruipt dat we geld in een bodemloze put storten.’’

Dorien Sybenga (Progressief Hollands Kroon) noemde het verlies een ’ondernemersrisico’.

Wethouder Mary van Gent maakte duidelijk dat de 1,1 miljoen euro ’een heleboel geld is’, maar dat Incluzio daar contractueel terecht aanspraak op maakt.

,,Gaandeweg zijn taken aan hun pakket toegevoegd, onder meer een telefoondienst en het leerlingenvervoer.’’

Grip

PvdA-raadslid Elbert Volkers wil dat de auditcommissie (gemeentelijke rekenkamer) naar de cijfers van Incluzio kijkt om grip op de situatie te krijgen. ,,Kiezen voor een andere zorgverlener en niet bijdragen, lijkt ons onverstandig.’’

Ook VVD, Senioren Hollands Kroon en Lada uitten zorgen, maar vinden dat de samenwerking met Incluzio kan worden voortgezet, zo lang partijen alert blijven op de kosten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.