Sportwedstrijden in Virtual Reality: meerwaarde voor spelers en fans [video]

Sportwedstrijden in Virtual Reality: meerwaarde voor spelers en fans [video]
Martijn Stroet (links) en Jesper de Vré met de apparatuur van Beyond Sports. ,,Het is toch gaaf dat spelers als Özil, Kroos en Hummels onze techniek gebruiken om zich voor te bereiden op het WK voetbal.”
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Als Duitsland zich komende zomer in Rusland tot wereldkampioen voetbal kroont, wordt bij Beyond Sports stiekem gejuicht. Want sinds kort maakt ’die Mannschaft’ gebruik van de Virtual Reality-software die het Alkmaarse bedrijf ontwikkelde. ,,Zo gaan wij toch een beetje naar het WK”, zegt Jesper de Vré met een knipoog.

Bij een aantal profclubs is het inmiddels een vast onderdeel van het wekelijkse trainingsprogramma.

En doordat televisiekanaal Fox Sports het door Beyond Sports bedachte concept omarmd heeft, raken ook de fans er steeds meer bekend mee: het (her)beleven van voetbalwedstrijden met gebruik van een Virtual Reality-bril.

,,In eerste instantie is de software die dit mogelijk maakt ontwikkeld voor spelers en coaches”, vertelt Jesper de Vré namens het Alkmaarse bedrijf.

,,Je kunt vanuit elk perspectief de virtuele beelden bekijken. Door de ogen van een eigen speler, door die van een tegenstander of van bovenaf. Daardoor kan een trainer zien waarom een speler in de wedstrijd een bepaalde keuze gemaakt heeft. En dat kun je dan ook weer gebruiken tijdens trainingen.”

Optische data

Zijn collega Martijn Stroet knikt. ,,Bij de grote profclubs staan meerdere camera’s rond het veld, die optische data creëren”, legt hij uit. ,,De spelers en de bal worden gemonitord. Wij zetten die data om naar de virtuele wereld. Als je vervolgens die bril opzet, sta je echt in het veld.”

Hij denkt dat het sporters kan helpen nog meer uit zichzelf te halen. ,,Op een gegeven moment heeft iemand zijn top bereikt. Qua snelheid, conditie, balvaardigheid. Daarin zal iemand zichzelf niet meer verder ontwikkelen. Dan kun je alleen nog maar het brein trainen in het nemen van beslissingen. En daar steeds sneller in worden. Daar is dit product uniek in.”

De KNVB is volgens Stroet razend enthousiast.

,,Zij zien het echt als meerwaarde. Je kunt veel meer trainen zonder echt fysiek op het veld te staan. Een trainer kan zeggen: ’Neem de bril mee naar huis en ga dat even meerdere keren oefenen’. Want je kunt er ook trainingsvragen in stoppen. Je krijgt nu de bal aangespeeld, naar wie kun je hem het beste doorspelen? Dat soort dingen.”

Reactiesnelheid

AZ was de eerste betaaldvoetbalorganisatie die het concept omarmde. Op het nieuwe trainingscomplex heeft de club een VR-room ingericht.

,,De jeugdspelers trainen op wedstrijddata van het eerste team”, weet Stroet. ,,Fysiek kunnen zij nog lang niet mee op het niveau van de topspelers. Maar zo leren zij wel al situaties herkennen en kunnen ze hun reactiesnelheid verhogen. Het is daar echt een dagelijks onderdeel van de training.”

De Vré, die bij derdedivisionist ADO’20 voetbalt, glimlacht.

,,Het leuke is dat er jeugdspelers zijn die de virtuele training beter doen dan voetballers die al een tijd in het eerste elftal van een profclub spelen. Qua denkvermogen zijn zij verder. Sommige zeggen dat de charme van de sport verdwijnt door al die technologie. Maar daar ben ik het niet mee eens. Met die bril op leer je betere beslissingen te nemen. En sneller. Zo kun je tijdens een wedstrijd een mooiere pass geven of een mooiere actie maken. Daar wordt het voetbal juist alleen maar leuker van.”

Niet voor niets wordt er door de bedenkers van de ’tool’ flink aan de weg getimmerd. Begonnen als onderdeel van het bedrijf Triple IT staat Beyond Sports inmiddels op eigen benen. En dat het ’kindje’ van oprichter Sander Schouten razendsnel groeit, bewijzen de bouwtekeningen die op het kantoor van de Alkmaarse onderneming aan de muur hangen. Begin juli wordt het tijdelijk onderkomen aan de Heul verruild voor een spiksplinternieuw pand aan de Noorderkade.

Amerika

Die verhuizing sluit mooi aan bij de reuzenstappen die Beyond Sports maakt. Naast de KNVB en AZ maken ook PSV en de Engelse voetbalclubs Arsenal en Stoke City gebruik van de software. Daarnaast zijn er gesprekken gaande met de Amerikaanse sportbonden NBA, NFL en NHL. En onlangs werd vol trots de Duitse voetbalbond als nieuwste klant gepresenteerd.

,,Dat is natuurlijk heel gaaf”, zegt De Vré daarover. ,,Dat spelers als Özil, Kroos en Hummels met onze techniek werken. Zij gebruiken het in hun voorbereiding op het wereldkampioenschap van komende zomer.”

Ook Fox Sports is de samenwerking met Beyond Sports aangegaan. Nadat het vorig jaar al eens voorzichtig werd uitgeprobeerd, wordt komende zondag voor de tweede keer een wedstrijd live uitgezonden in virtual reality. Dit gebeurt met de eredivisietopper PSV-Ajax.

,,Er kunnen heel vette beelden gecreëerd worden”, aldus Stroet. ,,Als er een vrije trap is, kan de virtuele cameraman bijvoorbeeld achter het muurtje gaan staan. Het ziet er ook steeds mooier uit. Je kijkt nog steeds naar een avatar, een digitaal persoon. Maar het verschil met vier jaar terug is groot. Toen was het gras een groen vlak en kon je de spelers niet herkennen. Nu zie je grasprietjes en beweegt het net als de bal erin gaat. En we zijn nog lang niet uitontwikkeld. Straks zal er nog veel meer mogelijk zijn.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons