Gedwongen opname na dubbele gijzeling bij Teso

© ANP

Ron Ranzijn
Den Helder

De 47-jarige schoonmaakster Claudia dos S. (47), die op 22 december vorig jaar twee vrouwen gijzelde bij de veerboot naar Texel, wordt een jaar gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Ze was psychotisch en is volgens de rechter ontoerekeningsvatbaar. De Braziliaanse wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging. In de kliniek wordt ze behandeld voor haar psychische problemen.

De vrouw uit Breezand zette die dag in de vertrekhal van de veerboot luidkeels schreeuwend een 33-jarige collega een mes in de nek. Het slachtoffer wist na twintig minuten te ontsnappen. Daarna herhaalde het tafereel zich anderhalf uur lang met een medewerkster van veerbootexploitant Teso als slachtoffer. De vrouw werd uiteindelijk door een arrestatieteam overmeesterd. Een medewerker van de GGZ constateerde in het arrestantencomplex al dat de vrouw in een psychose verkeerde.

Lees ook: Gijzelneemster Teso ontoerekeningsvatbaar

De Breezandse had geen verklaring voor haar handelwijze. Ze zei dat ze zich gedwongen voelde actie te ondernemen omdat anders haar dochter en kleindochter vermoord zouden worden. Maar waarom ze dan deze twee vrouwen belaagde, wist ze niet. De Braziliaanse had in het verleden al meer met psychotische klachten te kampen gehad.

Lees ook: ’Het was net een film, een heel rare film’

De nu in gang gezette behandeling met medicatie had volgens het vonnis al tot enige vooruitgang geleid. Dos S. toont ziektebesef en aanvaardt behandeling. Om die reden vindt de rechtbank terbeschikkingstelling niet nodig.

De door de vrouw belaagde collega kreeg 1750 euro smartengeld toegewezen. Dos S. werd vrijgesproken van mondelinge bedreiging van een die ochtend eveneens in de vertrekhal aanwezige bazin, met wie zij eerder een conflict had gehad.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.