Groen licht voor nieuw volkstuincomplex in Heerhugowaard

De locatie voor het volkstuinencomplex aan het begin van de Middenweg, schuin tegenover Intratuin.© Archieffoto: Holland Media Combinatie

Gert van der Maten
Heerhugowaard

De kogel is eindelijk door de kerk. De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft dinsdagavond definitief besloten dat er een volkstuinencomplex komt aan het begin van de Middenweg, schuin tegenover Intratuin.

Hoewel het eigenlijk de wens van de gemeente was om er alleen één centrale kas toe te staan, besloot de raad dinsdagavond toch anders.

Op voorstel van de Senioren, Lijst Marjan Jongejan en de SP wordt nu toch toegelaten dat er per tuin een kas en/of een schuurtje komt.

Dat is weliswaar een kwestie die nog definitief moet worden geregeld als het bestemmingsplan wordt gewijzigd, maar de initiatiefnemers wilden de tuinders niet in onzekerheid laten.

Maar eigenlijk waren de schuurtjes nauwelijks een punt van discussie.

Centen

De fracties bleven vooral haken achter de kosten voor de volkstuinders. In het collegevoorstel moeten die langzaam meer gaan betalen voor de huur van hun lapje grond. In tien jaar tijd zou die prijs moeten stijgen van tien naar vijftig cent per vierkante meter.

Onacceptabel, zo zei tuindersvoorzitter Ben Rooseboom de Vries. Die prijs komt er op neer dat zijn leden uiteindelijk 0,91 cent gaan betalen. Dertig procent van het complex wordt namelijk openbare ruimte.

Volgens Rooseboom komt er aan de Middenweg namelijk niet simpelweg een verzameling volkstuinen, maar wordt het een volkstuinpark waar iedereen vrij kan recreëren, maar dat wel onderhouden moet worden. ,,En de gemeente betaalt daar niets aan. Dat moeten wij zelf doen, en dat kost geld.”

Druk

Daarom legden HOP en Senioren een alternatief plan op tafel om de prijs in drie jaar tijd naar 25 cent te brengen en om dan te gaan bekijken of dat bedrag nog verder moet stijgen.

Toen werd het druk bij de interruptiemicrofoon. In deze verkiezingstijd wilde de een na de ander toch vooral voorkomen dat de tuinders in onzekerheid zouden geraken over hun toekomst.

Want zo’n evaluatie kan alle kanten uit. Wie weet tot welke hoogte de huurprijs dan wel niet stijgt?

Er moest een schorsing aan te pas komen om tot een oplossing te komen. Voorzitter burgemeester Bert Blase gaf de dames en heren daar vijf minuten voor, maar hij moest ze na een kwartier gaan halen.

Toen bleek dat de prijs in een aantal jaar naar 25 cent gaat, maar dat in de evaluatie wordt bekeken hoe de prijzen in de omringende gemeenten zich ontwikkelen en of die een verdere aanpassing rechtvaardigen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.