Oud-topturner uit Purmerend bestraft voor grooming

Martijn Schoolenberg
Den Haag

Voormalig Olympisch topturner Alan V. (41) krijgt een werk- en een geldstraf voor grooming van een vijftienjarig meisje.

De Purmerender moet een schadevergoeding van 1200 euro betalen. Daarnaast krijgt hij een werkstraf van tweehonderd uur, gaat er een proeftijd van meldplicht in, moet hij behandeld worden en is er een contactverbod met het meisje ingesteld. Zo luidt het vonnis van de rechtbank Den Haag.

Toch komt de rechter daarmee niet helemaal tegemoet aan het OM. Dat eiste een celstraf van twaalf weken, waarvan tien voorwaardelijk, plus onder meer een werkstraf van 240 uur en een contactverbod met het meisje. V. krijgt nu een celstraf van 31 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk, en hoeft die niet meer uit te zitten. Wel moet V. honderd dagen de gevangenis in als hij zich niet aan de voorwaarden houdt. Volgens de rechter is V. na de grooming van het meisje niet meer in de fout gegaan en kan hij er niks aan doen dat er zo laat aangifte is gedaan.

De straf valt wat lager uit omdat V. niet helemaal toerekeningsvatbaar wordt geacht.

De ex-trampolinespringer terroriseerde het 15-jarige meisje, oordeelde de rechter. Hij heeft haar in het voorjaar van 2015 meerdere malen gedwongen om zich voor de computer en haar mobieltje uit te kleden en seksuele handelingen te verrichten. Het meisje stuurde hem maandenlang tientallen naaktfoto’s en -filmpjes van zichzelf en was bang dat die op internet geplaatst zouden worden.

Valse namen

V. bediende zich van valse namen als ’Sam’ en ’John’. In ruil voor haar ’liefde’ zou het meisje alles krijgen wat ze maar wilde, beloofde V. Ze zou bij hem mogen komen wonen. Na drie maanden vertelde het meisje haar verhaal tegenover haar moeder, die aangifte deed.

Het is de zoveelste teleurstelling voor de oud-topsporter, die alsmaar verder afglijdt. Hij gold tijdens de Spelen van Sydney in 2000 als serieuze medaillekandidaat. In de finale sprong hij naast de trampoline, waardoor hij zevende werd. Vier jaar later eindigde V. slechts als zestiende op de Spelen.

De inwoner van Purmerend gaf in verscheidene interviews aan tijdens zijn actieve sportloopbaan ’,een geïsoleerd sociaal leven te hebben geleid.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.