Speeddates voor werk op Afsluitdijk: honderd banen voor mensen met uitkering

Martijn Gijsbertsen
Den Oever

Rijkswaterstaat wil honderd mensen met een uitkering en vroegtijdige schoolverlaters op de Afsluitdijk aan werk helpen.

Het gaat onder meer om bouwvakkers, werkvoorbereiders, dijkschouwers, telefonisten, ander kantoorpersoneel, schoonmakers of cateraars.

Hoofdaannemer Levvel (BAM/Van Oord/Rebel) heeft hiertoe opdracht gekregen van dijkbeheerder Rijkswaterstaat.

Ervaring

Rijkswaterstaat wil dat personen met een afstand tot de arbeidsmarkt gelegenheid krijgen om bij het versterken van de dijk tijdelijk werkervaring op te doen.

,,Wij hebben gemeenten aan de Noord-Hollandse en Friese kant gevraagd of zij in hun bestanden geschikte kandidaten kunnen vinden voor tal van tijdelijke functies’’, zegt Erwin van Riet.

Hij is voorzitter van de ’Regiegroep Afsluitdijk Werkt’. Dat heeft, in overleg met Werkgevers Servicepunt Noord-Holland Noord en Regionaal Werkbedrijf Fryslân Werkt, een plan van aanpak opgesteld.

Sollicitatiegesprekken

,,Door speeddates en sollicitatiegesprekken hopen we aan gemotiveerde mensen te komen. Die worden via een baan op de Afsluitdijk klaar gestoomd voor een vervolgloopbaan. En zijn dan niet langer afhankelijk van hun uitkering.’’

Levvel begint dit najaar zichtbaar aan het versterken van de 32 kilometer lange verbinding tussen Den Oever in Noord-Holland en het Friese Zurich.

De Afsluitdijk krijgt onder meer nieuwe bekleding - 75.000 speciale betonblokken - verbeterde keer- en spuisluizen plus meer capaciteit voor waterafvoer.

Monument

Ook wordt de snelweg A7 verbreed, komen er extra fietspaden en wordt het Monument opgeknapt.

Aan het megaproject, inclusief 25 jaar onderhoud, hangt een prijskaartje van ruim een half miljard euro. De uitvoering moet eind 2022 zijn voltooid.

Hoogtepunt

Levvel verwacht dat op het hoogtepunt maximaal achthonderd mensen op de Afsluitdijk aan het werk zijn.

Voor de werkervaringsplaatsen komen wat Van Riet betreft ook statushouders, mensen met een beperking en ouderen in aanmerking.

Leermeesters

,,Er zullen projectbegeleiders en leermeesters worden ingezet met aandacht voor deze doelgroepen.’’

Er komt een half miljoen euro op tafel voor het inschakelen van sociale werkvoorzieningsbedrijven aan weerskanten van de dijk.

Vervoer

,,Voor schoonmaak van keten, groenvoorziening, vervoer, administratie en bijvoorbeeld de levering van lunch of kerstpakketten hopen we ook via die weg mensen in te zetten.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.