Lotte maakt documentaire over broertje Romijn: ’Hij is zoveel meer dan autist’ [video]

Lotte Peters (rechts) maakte een documentaire over haar broertje Romijn.
© Foto Wim Egas
Zaandam

Hoe Romijn gaat reageren als hij zaterdag zijn eigen gezicht meters groot op een filmdoek in De Fabriek ziet, is afwachten. Maar zijn zus Lotte Peters (17) zal bij hem zijn. Zij maakte de persoonlijke, indringende documentaire ‘Romijn’ over haar autistische en verstandelijk beperkte broertje. Op de premièredag wordt hij twaalf jaar.

Lotte Peters is leerling aan het Zaanlands Lyceum, 6 atheneum. Als profielwerkstuk maakte ze een bijzonder intiem document over haar broertje in filmbeelden. Ze schoot eerder al een korte spannende speelfilm ‘Conspicio’, onder andere genomineerd voor het Nederlands Scholieren Filmfestival.

Ze is vrijwilligster voor filmmuseum Eye in Amsterdam en maakt daar korte reportages voor Moviezone. En ze volgde met haar camera een masterclass in het kader van de manifestatie rond regisseur Martin Scorsese.

Haar ouders komen uit de media- en filmwereld en legden door hun oog voor beeld en verhaal in de loop der jaren een basis voor wat Lotte nu op geheel eigen wijze aan de wereld toevertrouwt.

,,Dit is mijn broertje Romijn. Hij houdt van Frozen en Super Mario, van cola en hij is klassiek autist en zwakbegaafd. Mooie combinatie,” vertelt Lotte in het begin van de trailer van de documentaire. Autisten houden van structuur en regelmaat.

Romijn heeft de verstandelijke vermogens van een kind van vijf jaar en leeft vooral in zijn eigen, veilige wereld. Met vaste ritmes, vaste disciplines. Als hij uit school Dynamica in Koog aan de Zaan komt kruipt hij achter de computer en kijkt YouTube-video’s van Super Mario en Peppa Pig.

Achterstevoren

Zijn eerste alfabet dat hij leerde sprak hij achterstevoren, de eerste keer tot tien tellen ging in het Engels. Want met die internetfilmpjes leerde hij zichzelf Engels spreken. Hij kent de autoroutes naar Limburg en Frankrijk die ze ooit gereden hebben uit zijn hoofd.

Voor Lotte is het gewoon om een broertje als Romijn te hebben. Ze heeft de kracht en kennis om dat in woord en beeld uit te leggen. ,,Hij is Romijn. Hij is niet alleen autist, hij is zoveel meer”, vat Lotte kernachtig de film maar ook het leven van haar broertje samen.

Het is moeilijk om oogcontact met Romijn te maken, ook voor zijn ouders en zus. Hij verschuilt zich liever in zijn eigen veilige wereld. Maar het oog van de camera (voor zowel foto als film) toont soms heel even de echte Romijn. Vader Roy Peters: ,,Soms denk je dan: ja, daar ben je. Waar heb je je al die tijd verstopt?”

Veel knieën en enkels

Dat mechanische oog is veiliger dan het echte, sociale leven. Als Romijn op straat is loopt hij in zichzelf te praten. Hoe dat gaat, is in de film te zien.

Als klein kind fotografeerde Lotte haar wereld al vanuit haar perspectief van toen: dus veel knieën en enkels in een massa mensen op Koninginnedag. Vanaf haar negende experimenteert ze met filmpjes.

Lotte heeft bijna alle aspecten van het filmmaken in haar vingers: script schrijven, regisseren, presenteren, camera hanteren, monteren. Ze wil ermee doorgaan, maar voor haar studie na het atheneum kiest ze voor ‘Liberal Arts and Sciences’ aan de UVA.

Humor

Een deel van de film laat een vakantiereis naar Italië zien en wat autisme met een jongen als Romijn doet. Zijn reacties, zijn humor, zijn weerstand. In de trailer richt de focus zich heel soms nadrukkelijk op de kleine wereld van Romijn.

Een ingekaderde wereld waarin hij zichzelf kan zijn. Omdat de documentaire ook voor een schoolproject bedoeld is, komen diverse mensen die met Romijn te maken hebben aan het woord. Evenals een deskundige van de VU.

Welke weg de documentaire (die vijftig minuten duurt) volgt na de feestelijke première is nog ongewis. Er staan nog wel enkele kleinschalige vertoningen op het programma en er komt een versie van op internet. Voor de première van ’Romijn’ zijn geen kaarten meer beschikbaar.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen