Castricumse Butter zesde in marathon New York

Michel Butter komt over de finish tijdens de NN Marathon Rotterdam.© Archieffoto: ANP

ANP
Castricum

Michel Butter heeft een sterke zesde plaats behaald in de marathon van New York. De atleet uit Castricum overtrof met die topklassering op zijn 32e verjaardag zijn eigen verwachtingen. Hij finishte in Central Park in 2.12.39.

De Nederlander liep bijna de gehele race gedurfd mee in de kopgroep en zelfs diep in de wedstrijd nog brutaal aan de leiding. Een versnelling van een aantal Afrikaanse topatleten na zo'n 35 kilometer kon Butter niet beantwoorden.

De Keniaan Geoffrey Kamworor won de wedstrijd door de 'Big Apple' in een tijd van 2.10.53. De oud-wereldkampioen veldlopen en tweevoudig wereldkampioen op de halve marathon moest nog hard sprinten voor zijn eerste zege in een 'Major Marathon', want zijn landgenoot Wilson Kipsang (oud-wereldrecordhouder met 2.03.23) kwam nog gevaarlijk dichtbij in de laatste meters. Kipsang finishte in 2.10.56.

,,Prestigieus en groots'', noemde Butter de marathon van New York voor de start. Het was al jarenlang zijn grote wens de beroemdste wedstrijd over 42,195 kilometer te lopen. Hij bereidde zich minutieus voor met een lange trainingsstage in Kenia en sliep ook de afgelopen vier weken in Nederland in een zogeheten hoogtetent.

Zijn serieuze trainingsarbeid betaalde zich uit in de wedstrijd door de zwaar beveiligde stad, die nog altijd niet is bekomen van de aanslag met een pick-uptruck in Manhattan, waarbij acht doden en elf gewonden vielen. Butter had geen oog voor al die extra veiligheidsmaatregelen en concentreerde zich op het tempo van de kopgroep, dat niet bijster hoog lag en voor hem goed te volgen was.

Pas in de slotfase werden de tempoversnellingen vooraan hem te machtig, maar Butter versaagde niet en wist in de laatste kilometers nog op te rukken naar de zesde plaats, nog voor de eerste Amerikaan Abdi Abdirahman (2.12.48). Zijn tijd lag ruim boven zijn persoonlijk record van 2.09.58 uit 2012, maar in New York telt vooral de eer.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.