Een wonder: we gaan met ons Eendje naar De Woude

Een wonder: we gaan met ons Eendje naar De Woude
In een Eendje kom je overal, ook op wegen waar je amper kunt of mag rijden.
© Foto’s Wim Egas
Zaandam

Op avontuur in eigen regio. Samen met lezers van Dagblad Zaanstreek en Dagbald Waterland die een pijltje op een kaart gooien, laten we het toeval ons leiden naar mooie plekjes. Een knalrode 2CV Spécial helpt ons op weg tijdens de regiosafari. Met dank aan de 2CV-garage van Sander Aalderink uit Wormer www.2cvgarage.nl. De uit 1990 stammende Eend heeft nog maar 42.000 kilometer op de teller; daar gaan we verandering in brengen. Vandaag met Liesbeth de Kruif uit Zaandam.

Liesbeth de Kruif wil eigenlijk wel naar het eilandje De Woude in het Alkmaardermeer. Daar is ze nog nooit geweest. Dan moet je goed kunnen darten en dat heeft ze nog maar één keer gedaan. ,,Maar toen won ik wel!’’

Een wonder: we gaan met ons Eendje naar De Woude
Pats! In de Woude.
© Foto: Wim Egas

Drie maal gooit ze finaal naast de kaart. De vierde keer is raak. In De Woude. Is dat niet wonderbaar. Of in dartstermen one-hundred-and-eighty!!!

Een wonder: we gaan met ons Eendje naar De Woude
Liesbeth de Kruif gooit in de roos.
© Foto: Wim Egas

Zelf heeft ze nooit een Eend gehad, maar een vriendin wel. ,,Mijn eerste auto was een Panda, ook met van die campingbankjes er in.’’

Elf jaar woont ze nu in Zaandam. Werkte als stewardess, touroperator bij een reisbureau en als secretaresse van de Uva tot Carl Zeiss en de GGZ. Nu doet ze vooral vrijwilligerswerk bij Freds kunstatelier in Purmerend en de Prinsenstichting in Westerkoog, waar ze wekelijks een vrouw met verstandelijke beperking een mooie dag bezorgt.

Dan verdien je toch een ritje in de Eend. Ze heeft ook nog bij het Zaans museum gewerkt en stuurt als een rondleidster uw verslaggever door de Zaanstreek.

Heeft geen zin in stopjes bij het Honig Breethuis, Zaanse Schans, Molen de Bleeke dood of brouwerij Hoop want daar doet ze als kaartlezer intussen volop verslag van.

Een wonder: we gaan met ons Eendje naar De Woude
Moeten we links of rechts?

Ons eendje heeft een verleden in Antibes. Liesbeth ook. Ze woonde er als au pair in de periode dat ook Picasso daar woonde. En oh wat heeft ze genoten van de televisieserie ’Krabbé zoekt Picasso’.

We hebben even de neiging de Eend maar naar de Franse zuidkust te sturen om met onze deux chevaux de sporen van Picasso te volgen. ,,Ik kwam er met de familie waar ik werkte, ook bij operazangeres Jo Vincent. Ken je die niet??? Echt heel beroemd.’’

Thuis even Wikipedia er op nageslagen. Dat was dus een Nederlandse sopraan en die debuteerde in....Assendelft!

Een wonder: we gaan met ons Eendje naar De Woude
Picasso aan de Zaan
© Foto Rien Floris

Al Picassobabbelend zien we hem opeens zitten aan de oever van de Zaan bij Roeivereniging de Zaan. Met strooien hoed op zit Kees de Jong uit Krommenie daar met potlood een stilleven te schetsen.

Het moet verder in aquarel worden opgezet en straks met pen afgerond. Iedere dinsdag schildert Kees bij KSK 80 uit Krommenie met een schildersclubje. Liesbeth schildert zelf ook. Kees is vrij man en Liesbeth een vrije vrouw. Hij bloost er van als uw eendjeschauffeur een koppelingspoging doet.

Vort met de Eend. We maken een ommetje via Spijkerboor. Koffie bij het Heerenhuis. Met een hazelaartje. Smullen. ,,Dat doet aan de hazelino’s denken die we vroeger thuis op zondag kregen.’’

Nog even een blik binnen werpen waar we direct worden teruggeworpen in de tijd. ,,Je ziet hier toch zo mensen in deftige kleding zitten dineren.’’ Maar wij gaan voort. In korte broek.

Een wonder: we gaan met ons Eendje naar De Woude
Op de pont naar de Woude.
© Foto: Wim Egas

Op naar De Woude waar de pijl is beland. Ergens in het weiland voorbij het gehuchtje de Stierop. De pontwachter waarschuwt nog dat we nergens mogen parkeren, maar dat zal me aan mijn Eend roesten. We gaan.

Een wonder: we gaan met ons Eendje naar De Woude
In de Roos: Het eindpunt is bereikt.
© Foto: Wim Egas

Tot een hek met ’Privéterrein!! Betreden op eigen risico!!’ Veel uitroeptekens. Op de boerderij houden ze niet zo van visite, ook al loopt er een wandelpad langs. ,,We houden nogal van onze privacy’’, zegt de bewoonster.

Uiteindelijk mogen we de Eend even op het erf parkeren en door naar het weiland achter de hoeve, waar de dartspijl terecht kwam. In de roos! Even aftanken en lunchen bij Eetcafé de Woude. Liesbeth geniet. Opdracht volbracht.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons