Weer stukje historisch erfgoed Hoorn zichtbaar

Wethouder Samir Bashara vult een glas, met aan zijn zijde Ria (links) en Will Deen, om te proosten op de terugkeer van een historische gevelreclame aan het Achterom.© Foto Henk de Weerd

Eric Molenaar
Hoorn

Op een pand aan het Achterom is een historische gevelreclame teruggekeerd. De familie Deen nam het initiatief, waar de gemeente graag aan meewerkte omdat het historisch erfgoed zichtbaar wil maken.

De schildering zit op een pand waar een fabriek was van Pool’s tabak, die sinds 1848 een winkel had in koffie, thee en tabaksartikelen aan Grote Noord 55. Max Polman voerde de restauratie uit. Onder de schildering zat nog een oudere met de tekst: ’Pools Tabak, er is niet beter’. De gemeente hoopt deze ooit elders op het Achterom te laten verschijnen.

Op de schildering staat ook ’t wapen van Drechterland’. Dat had volgens de gemeente te maken met het feit dat de familie Pool veel bestuursfuncties bekleedde, zoals die van secretaris van het waterschap Drechterland, waaronder ook Hoorn viel. Pool voerde om die reden ’t Wapen van Drechterland’ als fabrieksmerk.

Het herstel van de schildering is betaald uit de Reserve Beeldende Kunst & uit de beleefbaarheidssubsidie erfgoed. Toekomstig project is ’Volks Bierhuis’, op de hoek van Grote Oost/Zon.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen