Bunkers in Koegraspolder tegen de vlakte

Bunkers in Koegraspolder tegen de vlakte
Sloop van een bunker.
Julianadorp

Er verdwijnen weer wat bunkers van de Alte Sudlinie aan de Middenvliet. Ze worden momenteel gesloopt omdat ze in de weg staan op het land.

Het gaat om bunkers van het Duitse type Vf2a die in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt als onderkomen voor manschappen.

,,Het zijn geen unieke bunkers”, zegt André Koning van de Stelling van Den Helder. ,,Bijzondere bunkers worden door onze stichting beheerd. Deze staan op de plek van de oude verdedigingslinie die al voor de oorlog door de Nederlandse krijgsmacht gebruikt werd.”

,,De Duitsers hebben er tijdens de bezetting deze bunkers geplaatst. Later kwam er een stuk naar het zuiden nog een stuk verdedigingslinie bij”, legt André Koning uit.

Eerder noemde een bollenteler in deze krant de bunkers lastig: ,,Met al het werk heb je er last van. Het is duur om ze weg te halen.”

Inmiddels is besloten dat het toch de moeite waard is om de obstakels te verwijderen. Een aannemer jekkert de zware betonnen muren aan stukken met een kraan waaraan een mechanische puinbreker bevestigd is. De grijze brokstukken liggen vlakbij de Middenvliet.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons