Lintjes Zaanstad: Eric Heuvel wordt ridder

Zaandam

Acht bijzondere inwoners van Zaanstad hebben donderdag tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding toegekend gekregen.

De lintjes zijn in de raadzaal van het stadhuis uitgereikt door burgemeester Jan Hamming. Voor het eerst in twintig jaar is er dit jaar ook iemand benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Striptekenaar Eric Heuvel heeft deze bijzondere onderscheiding in ontvangst mogen nemen.

Onder valse voorwendselen werd Heuvel door zijn vrienden en familie naar het stadhuis gelokt. „Hij dacht dat hij geïnterviewd en gefotografeerd zou worden”, vertelt Meerten Welleman, vriend van Heuvel en voorzitter van het Stripschap. Samen met de rest van het gezelschap heeft Welleman de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding twee jaar geleden ingediend.

Tot vanochtend wist Heuvel dus van niets. „Ik ben heel blij dat mijn werk niet onopgemerkt blijft”, vertelt Heuvel. „Ik ben niet zo koningsgezind, maar dit lintje is eigenlijk van de mensen om me heen. Dat vind ik veel belangrijker.” Zijn vrouw, Jacqueline Heuvel, wist van het lintje maar niet van de extra onderscheiding. „Ik had wel een vermoeden, omdat Eric als laatste naar voren werd gevraagd.”

Eric Heuvel verwierf met zijn educatieve strips nationale en internationale bekendheid. Zijn stripboeken over de Tweede Wereldoorlog en het Nederlandse slavernijverleden worden nog steeds als lesmateriaal gebruikt. „Het is een hele bevalling geweest om tekeningen te maken over zulke gruwelijke gebeurtenissen. Ik moest die geschiedenis induiken en tijdens het tekenen rekening houden met de doelgroep. Bepaalde dingen zijn niet geschikt voor jongere kinderen.”

De zeven andere personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jan Hamming spreekt zijn waardering uit voor de jarenlange toewijding en het vrijwilligerswerk van de mensen. „U deelt, geeft, en deelt dan nog iets meer,” zegt Hamming tegen Theo Mullenders, terwijl hij hem het lintje opspelt. Mullenders is al dertig jaar een van de drijvende krachten achter buurtcentrum De Pelikaan in Krommenie.

Ook Nico Sierhuis, Paul Groenewegen, Jopie de Boer-Bus, Ron Kruithof, Martin Prins en Gertjan Welgemoed worden, terecht, in de spotlights gezet. Bij iedere Zaankanter vertelt Hamming een indrukwekkend verhaal met daarin ingestuurde anekdotes van familieleden of vrienden. Woorden als ’onbaatzuchtig’ en ’bescheiden’ komen vaak voorbij. Ook de partners van de kersverse leden in de Orde van Oranje-Nassau krijgen als steun en toeverlaat een groot applaus en een bos bloemen.

Het is voor Hamming de eerste keer om als burgemeester van Zaanstad de lintjes uit te reiken. Hamming: „Het is gewoon een hele leuke gemeente, met leuke mensen. In mijn tijd als burgemeester van Heusden ging ik bij de mensen langs om ze tijdens hun dagelijkse bezigheden te verrassen. Maar om hier in de raadszaal ook hun verhalen te delen in het bijzijn van anderen is wel extra bijzonder.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen