Drie gewonden door schietpartij Amsterdam

ANP
AMSTERDAM

Bij een schietpartij in het centrum van Amsterdam zijn donderdagavond drie mensen gewond geraakt.

Het incident had plaats in de Amsterdamse wijk De Pijp, bij de kruising van de Ceintuurbaan en Dusartstraat, meldt de politie. De omgeving is afgezet.

De politie heeft nog niemand aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Hij kon niet veel details geven.

Volgens de politie is een van de slachtoffers in zijn been geraakt, een ander in zijn arm en is het zwaargewonde slachtoffer meerdere keren in zijn borst geraakt.Volgens Het Parool zou deze persoon uit het criminele circuit komen, meldt de krant op basis van bronnen uit dat milieu. De krant schrijft dat het zwaargewonde slachtoffer meermaals is geraakt, onder meer in de borst, door een man die uit de bestelbus was gestapt. Hij zou er heel slecht aan toe zijn geweest voor hij na de eerste reanimatie werd afgevoerd. Het zwaargewonde slachtoffer is volgens meerdere bronnen in het criminele milieu een Pakistaanse Amsterdammer die 'Saqib' wordt genoemd. Hij zou behoren tot een groep criminelen die vaak in Today komt. Het lijkt te gaan om een poging tot liquidatie.

Shirt

Twee jongens aan de overkant hoorde de schoten. ,,Drie à vier”, vertelt een van de ooggetuigen. Hij zag hoe twee gewonde ‘jonge jongens’ op de grond lagen. Een van hen trok zijn shirt uit om de wond bij het andere neergeschoten slachtoffer dicht te drukken.

De rust rond de plek van de schietpartij keert donderdagavond inmiddels langzaam terug. Een kok van een nabijgelegen Japans restaurant zei de schoten zelf niet gehoord te hebben. „Wel vluchtten alle gasten naar binnen die op het terras zaten te eten. Zij zeiden dat er werd geschoten.”

„Te bizar voor woorden dit”, reageert een wijkbewoner. Gewoon op klaarlichte dag. Die gasten deinzen nergens voor terug.”Amsterdammer Kees den Blanken zou vanavond in de kroeg waar de slachtoffers op straat zijn neergeschoten gaan biljarten met een vriend. Aanvankelijk had hij om zes uur afgesproken. ,,Maar we hadden de afspraak verlaat naar acht uur”, vertelt hij. ,,Anders hadden we misschien wel in de vuurlinie gestaan.”

Femke Halsema, die donderdagavond is geïnstalleerd als burgemeester, heeft ook gereageerd. Ze noemt het geweld ’onacceptabel’ en wijst die erop wijst dat het politieonderzoek volop loopt.

De laatste maanden was het vrij rustig in Amsterdam. De laatste keer dat iemand werd geliquideerd was de brute moord op Reduan B., de broer van de kroongetuige binnen de ‘Mcoro-maffia’. Die werd eind maart in zijn eigen bedrijf op klaarlichte dag doodgeschoten. Dat was de derde liquidatie in Amsterdam dit jaar. Daags na de moord werd een café in De Pijp onder vuur genomen, waarbij twee gewonden vielen. Mogelijk houdt de schietpartij van vandaag verband met deze schietpartij.

Eerder op donderdag werden drie personen aangehouden nadat er schoten gehoord waren in de Oetgensstraat. De politieagenten met getrokken wapen hielden drie verdachten aan die in een auto zaten. De politie gaat er vanuit dat beide incidenten los staan van elkaar.

Foto’s Michel van Bergen

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen