HSV-trainer: ’Elke andere club zou hetzelfde hebben gedaan’

Vorige week zondag: Zaanlandia viert feest, want het is kampioen. HSV baalt van de gemiste titel, maar gaat wel de nacompetitie in.© Foto Ronald Goedheer

Theo Brinkman
Zeist

Mag een voetbalelftal expres verliezen? Nee, vindt de aanklager van de KNVB. Hij legde woensdag amateurclub HSV uit Heiloo ten laste dat het team ‘opzettelijk beneden zijn kunnen’ heeft gespeeld.

Dat clubs het op de laatste speeldag van de competitie rustig aan doen is van alle tijden – zie de vreemde uitslagen aan het einde van een seizoen. Maar HSV hielp twee weken geleden de tegenstander wel heel erg opzichtig aan doelpunten. Zo schoot een speler van grote afstand in eigen doel en stapte de keeper opzij om de bal door te laten.

Lees ook: HSV-Spartanen opgeschort vanwege onderzoek tuchtcommissie

De tuchtcommissie gaat nu onderzoek doen naar de gang van zaken bij Zaanlandia-HSV (4-1). Vanwege dat onderzoek is de nacompetitiewedstrijd HSV-Spartanen van komende zondag opgeschort.

Niet schuldig

De trainer van HSV is verbaasd en vindt het onterecht dat zijn club op het matje geroepen wordt. ,,We hoeven ons niet schuldig te voelen. Elke andere club zou hetzelfde hebben gedaan in die situatie’’, zegt Edwin Veenstra. Hij vindt dat de reglementen van de KNVB het in de hand hebben gewerkt.

Zaanlandia-HSV, in de tweede klasse A, was een bijzondere wedstrijd. Beide clubs konden kampioen worden. Koploper Zaanlandia stond er het best voor: een gelijkspel was genoeg en zelfs bij een minimale nederlaag zou de club uit Zaandam kampioen zijn.

Lees ook: HSV gaat balend over op noodplan

HSV had een overwinning met twee of meer doelpunten verschil nodig. Lange tijd was dat mogelijk, want HSV stond lang met 0-1 voor. Maar toen het in de 89e minuut 1-1 werd en de titel uit zicht was verdwenen, schakelde HSV over op plan B: Zaanlandia zo snel mogelijk aan doelpunten helpen.

Daar had HSV baat bij, want daardoor werd Zaanlandia niet alleen kampioen, maar ook periodekampioen. Die periodetitel schoof vervolgens door naar HSV op basis van de eindstand in 2A.

Reglementen

Die reglementen werkten het spelbederf dus in de hand, benadrukt Veenstra. ,,We voetballen om succes te hebben, dus hebben we gestreden voor het kampioenschap. Dat hebben we 89 minuten lang gedaan. Daarna is het gelopen zoals het is gelopen. Als de KNVB de regels zo opstelt, kan dit gebeuren. Wat verwacht je dan? Bij een gelijkspel zouden we niks hebben. En we voetballen om te promoveren, dus dan zou het gek zijn om die kans op nacompetitie zomaar te laten lopen’’, zegt de HSV-trainer.

Door de gang van zaken bij Zaanlandia-HSV werd Kolping Boys gedupeerd. De club uit Oudorp liep nu een plek in de nacompetitie mis en diende een protest in bij de KNVB. ,,Tsja. Kolping maakte zelf op de laatste dag zes doelpunten tegen West Frisia (6-4, red.). Misschien kwam dat wel door West Frisia, zo kun je wel aan de gang blijven’’, zegt Veenstra. ,,Hoe dan ook: het zou heel zuur en onterecht zijn als we gestraft worden. Want nogmaals: ik heb heel veel mensen uit de voetballerij gesproken, en die zeggen allemaal ‘wij zouden hetzelfde hebben gedaan’.’’

Nacompetitie

Met het Reglement Wedstrijden Amateurvoetbal in de hand heeft de aanklager HSV nu ten laste gelegd dat het team ’opzettelijk beneden zijn kunnen’ heeft gepresteerd, ’dan wel dat het team de belangen van de KNVB en het voetbal heeft geschaad’.

Afgelopen zondag begon HSV de nacompetitie met een 0-5 overwinning op Hillegom. In de volgende ronde is Spartanen uit Wognum de tegenstander. Maar dat duel van zondag is nu dus uitgesteld zolang het onderzoek loopt. HSV heeft tot en met vrijdag de tijd voor een verweer. De verwachting is dat de tuchtcommissie begin volgende week uitspraak doet. Dan wordt duidelijk wat de gevolgen voor het restant van de nacompetitie zijn.

HSV-Spartanen is de halve finale van de nacompetitie om een plek in de eerste klasse. De winnaar van HSV-Spartanen speelt daarna nog tegen de winnaar van Assendelft-De Zouaven.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen