Boekhandels Noordkop overleven mede dankzij nevenactiviteiten

Boekhandels Noordkop overleven mede dankzij nevenactiviteiten
Medewerkster Margôt Benjamins van de Schager boekhandel Plukker helpt een klant die de roman Reconquista van Miquel Bulnes koopt.
© foto: Marc Moussault
Schagen

Boekhandel Plus in Julianadorp sluit volgende maand na amper twee jaar de deuren. Reden onbekend, maar het is zeker niet uit weelde.

De vraag rijst of er te weinig wordt gelezen en of papieren boeken nog wel sexy zijn. Is er eigenlijk toekomst voor echte boekenwinkels in de Noordkop?

,,Best wel, als je steeds zorgt dat je weet wat de klanten willen’’, zegt Monique Redeker van de Wieringer Boekhandel in Hippolytushoef.

Een rondgang langs verschillende boekhandels in Schagen, Anna Paulowna, Wieringerwerf, Hippolytushoef en Den Helder leert dat het er niet eens zo beroerd voor staat.

Redeker, die sinds 2,5 jaar de zaak runt die daarvoor jaren bekendheid genoot als Boekhandel Burghout, is best tevreden over de verkoopcijfers van het papieren boek.

Gunfactor

Ze zegt: ,,We hebben een kleine winkel en zijn nergens bij aangesloten. Maar we kopen heel gericht in. Het is hier echt een dorp en we maken vaak een praatje met de mensen, ook buiten de winkel om. Dan weet je wat er leeft. De gunfactor hier is ontzettend groot. Ook verkopen we diverse nevenproducten, zoals speelgoed en wenskaarten.’’

De boekenzaak met de grootste boekvoorraad is Plukker in Schagen. Bedrijfsleidster Janine Waiboer over de zaken daar: ,,Er worden nog steeds veel echte papieren boeken verkocht. Maar het is wel gewoon vechten, ja. We doen er daarom alles aan om zoveel mogelijk publiek in de winkel te krijgen. Wij lezen zelf ook ontzettend veel en kunnen dáárom onze klanten tippen over boeken waarvan wij weten dat die hen zullen aanspreken. Dat wordt erg gewaardeerd.’’

Signeersessies

Plukker timmert daarnaast aan de weg met nevenactiviteiten: workshops, leesmiddagen, boekbesprekingen en signeersessies.

Dat laatste doet Plukker niet alleen met bekende auteurs als Mart Smeets, Derek Ogilvie, Aart Staartjes en Carlos Ruiz Záfon, maar ook met regionale schrijvers en schrijfsters. Zo signeert op 27 mei de voormalige Schagense Madeleine Kerssenboom haar debuutroman ’De Hot Daddy List’.

,,Van internet hebben wij niet heel veel last’’ zegt Waiboer. ,,Via onze website verkopen we immers ook en wie ’s avonds voor elf uur bestelt, heeft het de volgende dag in huis. Boven de vijftien euro zonder bezorgkosten, terwijl dat bij Bol.com twintig euro is. Dus ja, we zijn tevreden. En nee, het gaat absoluut niet vanzelf.’’

Ook in Den Helder klinkt een positief geluid. ,,Wel zijn wij meer gemakswinkels dan boekwinkel geworden’’, zegt Stephan Bonte, de eigenaar van Bruna Bonte in winkelcentrum Schooten Plaza.

Lees ook: Strijden tegen het blauwe mannetje

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons