Alweer nieuw leven in kerk Limmen na grote brand

Alweer nieuw leven in kerk Limmen na grote brand
Het open dak, en het hoofdaltaar.
© Foto’s jjfoto.nl / Jan Jong
Limmen

Pastor Johan Olling pakt een zwartgeblakerd bord met al zwarte ronde busjes erop uit een stapeltje afval. „Dat zijn relieken. Moeten we die niet bewaren? Er zit nog een klein botje van Maria Magdalena in…’

Honderden van dit soort kleine beslissingen hebben ze de laatste weken moeten nemen: pastor Johan Olling, bestuurslid Nico Kaandorp en vele anderen die betrokken zijn bij de afgebrande Corneliuskerk in Limmen.

Lees hier: Dag na grote brand bij Corneliuskerk in Limmen [video]

„We proberen zo veel mogelijk originele dingen te houden”, zegt Kaandorp. „Kapotte dingen willen we het liefst restaureren, en als het echt niet anders kan, dan moet het maar nieuw gemaakt worden.”

Kaandorp is van oorsprong bouwkundige. Hij is nu met pensioen en dat is maar goed ook. Hij is dagelijks in de kerk te vinden, en velen met hem. „We hebben heel veel vrijwilligers die staan te popelen om iets te doen”, zegt Kaandorp. „Maar heel veel herstelwerk moet nu door professionals worden gedaan. We zullen de vrijwilligers later zeker nodig hebben.”

Alweer nieuw leven in kerk Limmen na grote brand
Nico Kaandorp (links) en Johan Olling overleggen.

Hij wijst naar de met bakstenen gemetselde bogen van het dak. „Die zijn nog bijna helemaal intact. Wel gaan we de constructie van het dak er op leggen en niet er in, zoals nu, omdat we bang zijn dat anders de bogen beschadigd worden. En het eerste dakgewelf vanaf de Dusseldorperweg blijft gehandhaafd. We willen graag een origineel stuk dak houden. Alles gaat in overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.” Want de kerk is een Rijksmonument.

Vier van de veertien kruiswegstaties zijn beschadigd of weggevaagd; zeker twee zullen opnieuw moeten worden gemaakt. De vijf glas-in-loodramen zijn nog heel, afgezien van een kleine beschadiging.

De drie altaren, het Jozefaltaar, het hoofdaltaar en het Maria-altaar, zijn bijna ongeschonden uit de brand tevoorschijn gekomen. Ze zijn net helemaal opgeknapt en glimmen ons tegemoet. „Ze zijn nog nooit zo schoon geweest”, grapt Olling.

„De scheuren in de muur daar zaten er al in”, zegt Kaandorp. „Die zijn veroorzaakt door de zware schoorsteen, die op het stookhuis staat. We willen die gaan aftoppen, zodat hij minder op de constructie drukt.”

Alweer nieuw leven in kerk Limmen na grote brand
Het merelnest onder een afdak tegen de zuidmuur.
© jjfoto.nl / Jan Jong

Want het bestuur grijpt de gelegenheid aan, om meteen wat verbeteringen aan de kerk aan te brengen, zoals dakisolatie. Maar dat soort extra wensen kost geld. „De restauratie van wat er was, wordt vergoed door de verzekering”, zegt Kaandorp. „De kosten van extra wensen zullen we zelf moeten opbrengen.”

Het achttiende-eeuwse schilderij over de legende van de heilige Cornelius, naar wie de kerk is genoemd, is geblakerd. „Maar het komt weer terug”, zegt Olling. „Een bekende Limmer gaat het naschilderen.”

De preekstoel is meegenomen en wordt gerestaureerd. De grote kaarsen die gesmolten kromgetrokken waren, worden in de Abdij van Egmond weer recht gemaakt. „We moeten ook nog een goede biechtstoel vinden”, zegt Olling. „Misschien treffen we die aan in een kerk die gesloten is.”

Alweer nieuw leven in kerk Limmen na grote brand

De kerkbanken liggen in Sint Pancras opgeslagen en keren terug, met uitzondering van de voorste rijen, die te veel waren aangetast. Het is de bedoeling dat het priestergedeelte wat kleiner wordt en dat er zo’n 150 stoelen worden geplaatst. „Voor de gewone zondagsdienst is dat intiemer dan dat het publiek door de hele kerk verspreid zit”, aldus Olling.

Steigers

In de afgelopen week zijn er hoge steigers in de kerk gezet, en vanaf volgende week wordt er aan het dak gewerkt. „Het is de bedoeling dat het dak met kerstmis klaar is”, zegt Kaandorp. In de tweede fase worden de muren gestuukt, de ramen en vloeren hersteld en wordt de kerk opnieuw ingericht.

Wanneer is de kerk weer klaar voor gebruik? ,,Lastig om dat precies te zeggen, maar we hebben een piketpaaltje geslagen voor 16 september volgend jaar”, zegt Olling. „Dat is de dag van het Corneliusfeest. Dan zouden we heel graag de kerk weer in kunnen.’’

Tot die tijd worden de zondagsdiensten gehouden in ’Heeren van Limmen’, tegenover de kerk. „En in september gaan de zaterdagdiensten weer beginnen. Die vinden plaats in de protestantse kerk aan de Zuidkerkenlaan.”

Maar: de parochianen kunnen over een week of twee al weer terecht in de Mariakapel aan de kant van de Dusseldorperweg. Die is intact en wordt nu schoongemaakt. „We gaan de kruisjes voor de overledenen ophangen en de doopboom komt terug”, zegt Olling. In juli kunnen de Limmers in elk geval weer bidden in dat deel van hun kerk.

Ook vogels hebben inmiddels de open kerk ontdekt. Er heeft zich een merelpaar gevestigd in de kerk. „Er zijn vier jongen. Die gaan binnenkort uitvliegen.” Nu al weer nieuw leven in de kerk.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons