Groei Zaanse Schans weer genormaliseerd

Gesluierde toerist op de Zaan.© Foto: Wim Egas

1 / 2
Willemien Schenkeveld
Zaanstreek

De enorme toename van het toeristische bezoek aan de Zaanse Schans zet zich dit jaar niet voort. Vorig jaar nam het aantal bezoekers toe met maar liefst twintig procent, tot een recordaantal van 2,2 miljoen bezoekers. Vergeleken met de ontwikkelingen de laatste paar jaar was dit een verbazingwekkend sterke toename.

Dit jaar is de groei weer gewoon, vertelt de nieuwe directeur Maarten van de Meer. „Het hele jaar door is het iets rustiger dan vorig jaar. Maar niet meer met van die sprongen. We komen dit jaar uit op een groei van enkele procenten ten opzichte van 2017. Tijdens de exceptionele hitte van de afgelopen tijd was het zelfs iets rustiger dan vorig jaar.’’

Van der Meer is blij dat de hitte over is. „Het was niet te doen om de Schans met de droogte groen te houden.” Bovendien veroorzaakte de overdadige kroosvorming problemen. „Het gebeurde wel een paar keer per week dat een bezoeker de sloot in liep. Ze hadden niet door dat het geen pad was.”

Ook hotels in Zaandam melden een verdere toename van het toerisme. „Net als wereldwijd”, zegt general manager Mark Lankveld van Best Western Zaan Inn. Hem valt de toename van toeristen uit landen als Taiwan, Maleisië en Vietnam op. „Ze komen steeds meer individueel. Dan boeken ze via C-Trip, de Chinese Booking.com zeg maar.” Ook de toeristen uit het Midden-Oosten vallen hem op. „Ze komen hier ’s zomers heen om de hitte in hun eigen land te ontvluchten. Vijf jaar geleden was dat nog niet zo.”

Boerka

De Arabische toeristen vallen ook op Marken op. „Het zijn er meer dan vorig jaar”, zeg Sandra de Groot van de VVV. „Er komen nu ook vrouwen in een boerka, met alleen een spleetje voor de ogen. Het zijn trouwens mensen aan wie je ziet dat ze flink wat te besteden hebben.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.