Het kraakt en piept binnen de BUCH

Henk-Jan den Ouden
Heiloo

De dienstverlening in de BUCH-gemeenten blijft achter bij de verwachtingen. Daardoor kan het zijn dat burgers en bedrijven bijvoorbeeld langer op een bouwvergunning moeten wachten.

Dat zeggen Guy Heemskerk, algemeen directeur van de BUCH-werkorganisatie, en bestuurslid Rob Opdam. De BUCH verricht de ambtelijke diensten voor de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

,,We lopen ergens tegenaan’’, zegt Opdam.

,,Ongeveer 760 mensen doen hun uiterste best om de dienstverlening op orde te krijgen, maar je ziet het kraken en piepen. We zakken op onderdelen door het ijs. De wettelijke taken voeren we uit. Maar als vroeger iemand een principeverzoek indiende als hij schuurtje wilde verbouwen, kwamen we even kijken wat er nodig was. Op dit moment komen dat soort dingen onderop de stapel. We sturen wel netjes een bericht dat het langer duurt, dat gaat inmiddels goed. Er staat druk op, we moeten voor veel dingen echt de maximale tijd nemen en vragen de mensen geduld te betrachten.’’

Er moet de komende maanden dus iets gebeuren, dat is duidelijk. Óf er zal, in elk geval tijdelijk, meer geld moeten bijkomen voor meer ambtenaren, óf de BUCH-organisatie zal moeten kijken wat ze nog wel en wat niet meer kan doen.

,,We werken aan meerdere scenario’s’’, zegt Heemskerk. ,,Die voorstellen gaan naar het bestuur en de besluiten worden dan door de gemeenteraden genomen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.