Trekpleisters als Volendam en Amsterdam overbelast door toeristen

VOLENDAM

De grote trekpleisters in Nederland raken in versneld tempo overspoeld door internationale toeristen. ,,De noodzakelijke spreiding van toeristen stagneert", waarschuwt Jos Vranken van het Nederlands Bureau voor Toerisme NBTC.

De hotspots kampen met files, opstoppingen en overlast voor bewoners.

Al twee jaar hanteert het NBTC de ’HollandCity-strategie’, waarmee ons land als één grote metropool van steden, natuur en platteland met korte reisafstanden wordt gepromoot. Belangrijke thema’s, zoals Van Gogh, Mondriaan, de Gouden Eeuw, de strijd tegen het water, bloemen, kastelen, handel en Hanzesteden, oorlog en bevrijding moeten toeristen aanmoedigen om buiten de Randstad te logeren.

„Helaas gaat het spreiden ons niet hard genoeg. Het gevolg is overbelasting van populaire plekken in en rond Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Dat geldt ook voor dorpen als Kinderdijk en Volendam. In toenemende mate geeft het overlast voor bewoners. De kloof tussen de Randstad en de rest van Nederland dreigt juist groter te worden”, meent Vranken.

Er moet volgens Vranken veel meer gebeuren om files en opstoppingen in en rond topattracties te voorkomen en de leefbaarheid van grote steden door piekdrukte niet te laten verslechteren. Dit jaar verwacht hij ruim 18,5 miljoen internationale bezoekers. Rond 2020 zal de 20 miljoen doorbroken worden. Dat betekent bijna een verdubbeling in tien jaar.

Vranken pleit voor een nieuwe investeringsagenda en een ’kansenkaart’ om in de regio goede toeristische producten te ontwikkelen die kunnen inspelen op de wensen van de verwende reiziger. „Alleen marketing is niet meer genoeg. Er is een nationaal fonds nodig in samenwerking met alle betrokken partijen. Belangrijk is om toeristenstromen beter te beheersen en sturen”, vindt de NBTC-baas.

Hij maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid van Nederland vakantieland. „Door de groeiende economie en goedkope vliegtickets neemt grensoverschrijdend toerisme overal fors toe. Zeker, daar profiteren we van met 13 miljard euro aan bestedingen. Met name horeca en recreatiesector zijn er blij mee. Schadelijke neveneffecten stijgen echter mee”, aldus Vranken.

Amsterdam alleen al ontvangt jaarlijks meer dan zes miljoen buitenlandse bezoekers. Gemiddeld blijven ze drie nachten. Inwoners in het centrum worden horendol van de herrie van rolkoffertjes, waaraan Airbnb ook nog eens stevig bijdraagt.

Uit het Trendrapport Toerisme 2017 blijkt dat ruim de helft van de internationale toeristen de provincie Noord-Holland inclusief Amsterdam bezoekt, gevolgd door Zuid-Holland (14%), Zeeland (7%), Brabant (7%) en Limburg (6%). De rest van de provincies heeft een aandeel van minder dan 3%.

Zo’n 2,5 miljoen buitenlanders bleven vorig jaar aan de kust, vooral de Duitsers en Belgen. Ruim een kwart van alle inkomende toeristen komt uit Duitsland. De meeste bezoekers slapen in hotels of pensions (24 miljoen nachten), gevolgd door campings (12 miljoen) en vakantiehuisjes (5 miljoen). Die laatste accommodatie groeit wel het snelst.

NBTC onderzocht ook wat buitenlandse bezoekers in Nederland het liefste doen. Boven aan de lijst van activiteiten staan stadswandelingen en gezellige Hollandse cafeetjes. Daarna winkelen, musea, historische plaatsen, architectuur, strand en bos, fietsen en boottochtjes. Gastronomie, clubs en coffeeshops zitten ook nog in de top 10.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.