Gemeente Koggenland besteedt bemiddeling bij burenruzies uit

Martin Menger
De Goorn

De tijd en energie die gaat zitten in het oplossen van burenruzies, wordt door de gemeente Koggenland voor het eerst uitbesteed.

Dat wil zeggen: kenners van het bedrijf De Bemiddelingskamer gaan voortaan proberen om escalaties te voorkomen. Zodat politie en zorgteams hun andere werk kunnen doen.

,,We denken dat dit veel praktischer is”, zegt wethouder Win Bijman (CDA).

Koggenland wil voor een eerste proef van twee jaar dertig mille inzetten. ,,Wij denken dat dit het waard is. Want voorkomen is nog altijd effectiever dan een geschil helemaal uit de hand te laten lopen, of proberen op te lossen. Als dat gebeurt moet meestal de politie er aan te pas komen.”

De gemeente merkte via de eigen zorgteams, dat steeds vaker problemen in de directe woonomgeving de bron van veel spanningen kunnen zijn.

Probleem is dat het fenomeen ’burenruzie’ niet meteen thuishoort op het bordje van de politie, het maatschappelijk werk of de ambtenaren van het zorgteam.

Professionals

Zo kwam het idee om De Bemiddelingskamer in schakelen, zegt wethouder Bijman.

,,Die hebben er de kennis van zaken voor. Zij zetten professionals in, die op hun beurt vrijwilligers in Koggenland kunnen trainen in hoe je met dit soort situaties kunt omgaan.’’

Het project is er volgens Bijman vooral op gericht om smeulende problemen in woonbuurten weer terug te brengen tot een goed gesprek.

,,Wij denken dat je daarmee veel ellende en escalatie kunt voorkomen. Als het echt niet lukt, wordt het pas tijd voor een andere aanpak en andere instanties.”

Volgens Bijman ligt in de meeste gevallen de bron van alle onmin tussen buren bij de manier van communiceren. ,,Daardoor begrijpen de mensen elkaar niet en daarna valt ieder woord verkeerd. Terwijl het vaak niet zo erg is bedoeld als het wordt ervaren. Dat soort dingen moet je met bemiddelaars in de buurt ook weer tot gewone proporties kunnen terugbrengen.”

Kort lontje

,,Heel vaak wordt gezegd dat dit soort escalaties tussen buren alleen maar in de wijken van steden voorkomt. Helaas maken wij ook in Koggenland steeds vaker mee dat het ook in de dorpen soms mis gaat. Omdat mensen soms een kort lontje hebben. Of eventjes niets van een ander kunnen hebben. Wij verwachten dat je in het overgrote deel van dit soort strubbelingen door buurtbemiddeling wel weer de lucht kan laten opklaren.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen