Tweede boek van Zaanse ’locked-in’ Sun-Mi Venema: ’Donkere wolken’

Sun-Mi Venema.© foto pr

Karlijn Brinkman
Zaandam

De Zaanse Sun-Mi Venema (34) werd drie dagen voor haar achttiende verjaardag wakker met het locked-in-syndroom. Ze zit gevangen in haar eigen wereld en kan niet meer praten of bewegen. Toch weerhoudt dat haar er niet van haar dromen na te leven. Sun-Mi leerde communiceren via een spraakcomputer en zette haar verhaal op papier. In 2010 publiceerde ze het boek ’Gevangen in mijn binnenwereld’ en op 29 maart ligt haar tweede boek ’Donkere wolken’ in de boekhandel.

Na de publicatie van haar eerste boek kwam het leven van Sun-Mi in een stroomversnelling terecht. Haar verhaal kwam op televisie, er werd over haar geschreven in tijdschriften en de vrolijke Zaanse begon zelfs met het geven van lezingen op hogescholen en universiteiten. Maar de afgelopen jaren hingen er ook geregeld donkere wolken boven het leven van Sun-Mi. Door bezuinigingen binnen de zorg kreeg ze steeds minder vaak de juiste zorg op het juiste moment en het plotselinge overlijden van haar vader in 2015 was een harde klap. Over de mooie momenten die ze meemaakte en de kansen die ze kreeg na de publicatie van haar eerste boek, maar vooral ook over de minder goede momenten en de pijnlijke gebeurtenissen die volgden schreef Sun-Mi haar tweede boek ’Donkere wolken’.

Vrijheid

,,Schrijven is sinds ik het locked-in-syndroom heb een erg belangrijke rol gaan spelen in mijn leven. Het geeft me de vrijheid om dingen met anderen te kunnen delen, als een soort emotionele uitlaatklep.” Toen haar vader in 2015 plotseling overleed, besloot Sun-Mi dan ook dat het tijd was om weer te beginnen met schrijven. Ze schreef onder andere over haar frustraties over de zorg en over het belang van vriendschap, maar weidde bovenal een speciaal hoofdstuk aan het overlijden van haar vader.

,,Toen ik daarover schreef was het eerlijk gezegd een rivier van tranen en overal tissues, maar ik heb er bewust voor gekozen om mij kwetsbaar op te stellen. Iedereen maakt heftige gebeurtenissen mee, dingen die je leven enorm veranderen, maar waardoor je elk klein ding nóg meer gaat waarderen. Als ik anderen kan helpen door mezelf kwetsbaar op te stellen vind ik dat alleen maar heel mooi.”

In haar tweede boek houdt Sun-Mi de lezer een spiegel voor, maar laat ze ook zien hoe het leven vol zit met kleine geluksmomentjes, zelfs als dat soms niet zo lijkt.

’Donkere wolken’: vanaf 29 maart in de boekhandel en via bol.com.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.