Tesfu wint St. George Cross, De Ruiter het eindklassement

Tesfu wint St. George Cross, De Ruiter het eindklassement
Tekenend beeld van de strijd bij de mannen; winnaar Filmon Tesfu (108) laat Michiel de Ruiter het kopwerk doen.
Spierdijk

In de straten van Spierdijk, als Filmon Tesfu even de tijd neemt om achterom te kijken en ziet dat zijn naaste belager Michiel de Ruiter niet de kracht heeft hem nog in te halen, gaan de handen de lucht in en doet de glimlach zijn bevroren wangen smelten. ,,Dit is de eerste keer dat ik hem versla.”

Met klapperende tanden en de sneeuwvlokken nog in zijn haar hapt Tesfu naar adem. ,,Ik heb het nog nooit zo koud gehad”, lacht de winnaar. Winnen doet de pijn door de snijdende kou vergeten. ,,Ik voelde mij sterk vandaag”, vertelt hij.

Tactiek

De in Eritrea geboren Tesfu heeft daarvoor zijn tactiek aangepast. Lang lopen De Ruiter en hij op kop en weigert de uiteindelijke winnaar de koppositie over te nemen.

Een tactiek dat hem de inhoud geeft om op het juiste moment te versnellen. ,,Ik denk dat dat ongeveer net over de helft van het parcours was”, herinnert De Ruiter zich het beslissende moment van de wedstrijd.

De atleet uit Schoorl stagneerde in het begin van de wedstrijd zijn tempo zodat Tesfu over zou nemen, maar dat gebeurde dus niet. ,,Het is wel gebruikelijk dat er kop over kop wordt gelopen, maar uiteindelijk heeft hij het gewoon slim gespeeld.”

Training

In de straten van Spierdijk finisht Tesfu met een kleine tien meter voorsprong op De Ruiter, die dankzij zijn tweede plek wel de titel pakt in het algemeen klassement van het crosscircuit, dat over vijf wedstrijden door heel Noord-Holland was verdeeld.

Gek genoeg was hij daar niet mee bezig. ,,Nee, ik zie deze wedstrijden vooral als trainingen. Daarom ben ik ook gewoon door gaan lopen toen ik merkte dat Tesfu niet op kop wilde lopen, ik wil met de Kerstcross in Opmeer top zijn.’’

Wie dit absoluut niet als training ziet is Manon Kruiver. Een valse start zorgde ervoor dat ze een achterstand had opgelopen die ze maar moeilijk goed kon maken.

,,De mannen en de vrouwen startten tegelijk. Dan wordt er een hoop gedrongen en geduwd. Ik raakte daarin achterop. Het heeft zeker een kilometer geduurd voordat ik weer de aansluiting kon vinden. Het nadeel is dat de start zo chaotisch verloopt, maar het voordeel aan starten met de mannen is dat je je aan hun kan optrekken. Dat heeft er ook wel voor gezorgd dat ik snel terug kon keren in de kopgroep.”

Het kost de atlete uit Tuitjenhorn uiteindelijk wel te veel kracht om de losgeslagen Fanos Tekle nog in te halen.

Solo

De Ethiopische heeft op het moment dat Kruiver aansluit in de kopgroep al een serieuze voorsprong te pakken. Als een torpedo lanceert ze zichzelf direct bij de start naar de kop van het peloton, om nooit meer ingehaald te worden.

De atlete heeft echter te weinig wedstrijden gelopen om kans te maken op een goede eindklassering. Die gaat naar Jetske van Kampen, die deze cross als vierde eindigt.

Tekle zit met muts op, dikke winterjas helemaal dicht tot de kraag en de moonboots hoog opgetrokken in de kantine van voetbalclub St. George. ,,Ik heb nog steeds koude voeten”, lacht ze. ,,Ik was meteen weg en ben gewoon solo gaan lopen. Dan ben ik op mijn best. Onverstoorbaar en alleen richting de finish.”

Uitslag mannen 8.2 kilometer:

1. Filmon Tesfu 27:14.

2. Michiel de Ruiter 27:19.

3. Pim Molenaar 28:18.

Uitslag vrouwen 8.2 kilometer:

1. Fanos Tekla 31:11.

2. Manon Kruiver 31:18.

3. Margriet Berkhout 31:30.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons