Hollands Kroon gaat toch met monumenten aan slag

Martijn Gijsbertsen
Anna Paulowna

Dat Hollands Kroon nu geen gemeentelijke monumentenlijst heeft, wil niet zeggen dat die er nooit komt.

Zo maakte CDA-wethouder Theo Groot bekend dat de gemeente binnenkort een informatieavond gaat houden, waarbij monumenteneigenaars en andere belanghebbenden hun zegje mogen doen.

Routekaart

,,We zijn bezig met een routekaart, waarop keuzemogelijkheden worden gepresenteerd hoe om te gaan met monumenten in Hollands Kroon’’, aldus Groot.

,,Welke richting willen we op? Uiteindelijk is het de gemeenteraad, de huidige of de nieuwe na de verkiezingen (op 21 maart 2018, red.) die na inbreng van belanghebbenden hierover knopen doorhakt.’’

Kritiek

Dat Hollands Kroon nu geen monumentenbeleid heeft, heeft geleid tot felle kritiek van met name raadsleden Jan Eichhorn (GroenLinks) en Sylvia Buczynski (PvdA).

,,Het is bijzonder treurig dat Hollands Kroon als enige gemeente in Nederland geen monumentenlijst heeft’’, stelt laatstgenoemde. ,,Dat onder bestuurders zo weinig cultuurhistorisch besef bestaat, is iets om je rot voor te schamen.’’

Zijspoor

Ook het Cuypersgenootschap, een landelijke erfgoedorganisatie, uitte stevige kritiek. Onder meer op het feit dat de gemeentelijke monumentencommissie min of meer op een zijspoor is gezet en niet serieus wordt genomen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.