Na vijf jaar een school voor onderbouw Herman Gorter Zaandam

Rob Swart
Zaandam

Bijna vijf jaar is er over de nieuwe Herman Gorterschool gepraat, maar nu ligt er dan wel een plan met een grote kans op slagen.

De gemeente denkt dat het plan dat er nu ligt de eindstreep haalt en ook de buurt rekent erop dat in januari de sloper komt voor het huidige schoolgebouw.

Onderwijsbestuur Zaan Primair wilde aanvankelijk alle acht groepen van de school huisvesten in een nieuw gebouw aan de Burgemeester Smitstraat in Zaandam. Onderwijskundig was het veel aantrekkelijker om alle leerlingen op een adres te huisvesten.

Dat plan stuitte op hevig verzet in de buurt. Omwonenden vonden het getekende gebouw veel te groot en te dominant.

Basisschool Herman Gorter krijgt een nieuw gebouw.

Bovendien zou het voor een verkeersprobleem zorgen. Nu de school op twee adressen zit is de stroom auto’s soms al zo groot dat de buurt het hinderlijk en gevaarlijk vindt.

Jaren van overleg heeft opgeleverd dat de school alleen voor de onderbouw is. Dat wil niet zeggen dat de buurt in alles zijn zin heeft gekregen.

Hier en daar gaat de school de maximale bouwhoogte van vier meter royaal te boven en ook het bebouwde oppervlak is groter dan nu mag. Om die reden is een uitgebreide procedure nodig voor het aanpassen van de bouwregels.

In de buurt is geen plan bekend om nog bezwaar te maken. Dat zou beteken dat het snel kan gaan. De leerlingen gaan in dat scenario na de kerstvakantie naar het schoolgebouw in de Panneroodstraat.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.