Schaatscoach De Wit tekent bij in Japan

Johan de Wit met Miho Takagi.© Foto ANP/Jerry Lampen

Marco Knippen
Alkmaar

In het voorjaar van 2015 trad Johan de Wit aan als coach van een schaatsnatie in verval. De Alkmaarder ontpopte zich de afgelopen drie seizoenen tot de architect van het Japanse succes: vier van de zes olympische medailles, de eerste wereldtitel allround ooit voor een Aziaat (Miho Takagi) en de vele zeges in wereldbekerverband mogen op zijn conto worden geschreven. Vrijdag verlengde hij zijn aflopende contract tot en met de Winterspelen van 2022 in Peking.

Zijn mailbox stroomde de afgelopen tijd vol en de telefoon stond roodgloeiend: Johan de Wit werd door meerdere landen benaderd om bondscoach te worden, er werd hem van Nederlandse bondswege gevraagd of hij naar de functie van technisch directeur wilde solliciteren en hij kreeg meerdere aanbiedingen uit het bedrijfsleven.

Toch twijfelde De Wit niet: hij wilde door in Japan. ,,Ik ben er op m’n plek’’, benadrukt hij. ,,Het project is bovendien niet afgerond. Er valt nog meer te oogsten. En dat is precies wat ik de komende vier jaar wil doen: veel prijzen winnen.’’

De Wit krijgt in de komende olympische cyclus een uitbreiding van zijn functie: naast de allrounders wordt hij nu ook eindverantwoordelijk voor de sprinters en andere specialisten, bij zowel de mannen als vrouwen.

Hij zal zodoende alle individuele programma’s uitstippelen, gaat als hoofdcoach de andere trainers aansturen en heeft een adviserende rol bij de aanstelling van nieuwe coaches. Met andere woorden: hij wordt de technische spil waar alles om draait.

Af van eilandjes

,,Het is de bedoeling dat er een dynamische topsportomgeving wordt gecreëerd, waarin iedereen van elkaar profiteert’’, aldus De Wit.

,,Ik wil af van de eilandjes. De sprinters en andere specialisten zullen geregeld met de allrounders trainen. Plus er komt een talentopleidingsteam met een voltijds programma waarin de coaches van de kernploegen participeren. De coördinatie ligt volledig bij mij, zodat er meer lijn in de organisatiestructuur komt.’’

De Wit keert medio mei terug naar Japan, waar hij zijn handtekening onder de nieuwe verbintenis zet. Zijn vrouw en zijn afgelopen najaar geboren zoontje gaan dan met hem mee. ,,Ik ben blij in Obihiro een normaal gezinsleven te kunnen gaan leiden. Want hoewel het een prachtige en vredige omgeving is, voelde ik me er vaak eenzaam en miste ik het thuisfront.’’

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen