Opnieuw samen zingen op Muziek aan de Middenweg in Middenbeemster

Erika Nannings, muzikaal leider van Muziek aan de Middenweg voor lunchroom De Kosterij.

Erika Nannings, muzikaal leider van Muziek aan de Middenweg voor lunchroom De Kosterij.© foto Ella Tilgenkamp

Debbie de Vries
Middenbeemster

Ruim achthonderd mensen zongen op 21 augustus 2016 in de stromende regen het nummer ’Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ op het Marktplein in Middenbeemster. Deze recordpoging samenzang staat Erika Nannings van Muziek aan de Middenweg nog helder voor de geest. ,,Alles wat je van tevoren heb bedacht, wordt anders of valt in het water als het zo slecht weer is.’’ Dit jaar komt zanger Sjors van der Panne opnieuw naar Middenbeemster om zijn huidige record te verbreken.

Nannings houdt het weerbericht voor aanstaande zondag al dagen nauwlettend in de gaten. ,,Vanochtend werd er een zonnetje voorspeld, nu weer regen. Het zou toch wat zijn als het opnieuw met bakken uit de lucht komt.’’

Ze vertelt dat het verzoek om weer samen te zingen vanuit het café De Oude Munt kwam. ,,De huidige uitbaters hebben het café nu tien jaar en willen voorafgaand aan Muziek aan de Middenweg iets leuks organiseren op het Marktplein, net als twee jaar geleden.’’

Aan Nannings de taak om een artiest te vinden. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. ,,Veel muzikanten waren boven ons budget. We krijgen dit jaar nog maar de helft van de subsidie van de gemeente Beemster. Gelukkig wilde Sjors wel graag weer komen, daar zijn we heel blij mee.’’ Van der Panne, bekend van onder meer The Voice of Holland, brengt in de theaters vaker werk van Ramses Shaffy.

De recordpoging is zondag het startsein voor de zestiende editie van Muziek aan de Middenweg. Net zoals voorgaande jaren zijn op ruim twintig locaties langs de Middenweg verschillende muziekstijlen te horen. Klassiek, jazz, Nederlandstalig, blues, rock, sixties zijn allemaal vertegenwoordigd. Ook is er dans te zien van De Dansonderneming.

Een nieuwe locatie in het programma is De Kosterij. In deze lunchroom, gerund door cliënten van zorginstelling Breidablick, komt Folkgroep Cat in the Corner optreden. Muzikale talenten van Breidablick zullen ook een aantal nummers ten gehore brengen.

Een optreden waar Nannings veel zin in heeft, is dat van Improvaza. Deze groep repeteert niet van tevoren en spreekt ook niet over de muziek. Het is voor de muzikanten daarnaast ten strengste verboden om herkenbare songs te spelen, alles draait om improvisatie. ,,Onder andere Wouter Hakhoff zit in deze groep. Ik voel me best vereerd dat hij naar Muziek aan de Middenweg komt. Het zijn allemaal heel goede muzikanten, ik ben heel benieuwd wat er uitkomt.’’ Een oude bekende op het evenement is Niels van der Gulik. De zanger komt dit jaar met drie muzikanten om zijn nieuwe Nederlandstalige werk te laten horen.

Nannings is trots op het programma van dit jaar. ,,Het is weer gelukt om iets moois neer te zetten. Het is toch heel wat, wat je vraagt van de muzikanten, vier of vijf keer optreden op een middag. Gelukkig zijn er altijd genoeg artiesten die naar Middenbeemster willen komen. Sommigen bellen zelf met de vraag of ze weer mogen spelen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.