SP Hilversum pissig over politiebeelden op Facebook [video]

Annemarie de Jong
Hilversum

De SP-fractie is boos over twee filmpjes van achtervolgingen die de politie Hilversum op Facebook plaatste.

(Video van de achtervolging staat onderaan dit artikel)

De SP foetert in schriftelijke vragen aan de burgemeester dat de beelden niet zijn gebruikt om mensen op te sporen, ’maar meer als doel om op te scheppen over hoe goed de politie haar werk doet’.

Volgens de socialisten worden persoonsgegevens openbaar gemaakt zonder toestemming van de gefilmden.

„Bij de beelden van het klemrijden van een scooterrijder in de tunnel bij het station komen ook twee omstanders in beeld, die er niet om hebben gevraagd op Facebook te komen”, zegt fractievoorzitter Bianca Verweij.

Doerakjes

„Ik heb er geen bezwaar tegen dat doerakjes worden opgepakt en gevaarlijke situaties worden bestreden. Maar hier zijn camera’s niet gebruikt voor opsporing en vervolging, maar om iemand aan de schandpaal te nagelen. Het is niet proportioneel. Daar ben ik pissig over. De camera’s zijn bedoeld voor de veiligheid van onze inwoners en niet voor marketingdoeleinden voor de politie.”

De SP wil dat de burgemeester Pieter Broertjes in het driehoeksoverleg duidelijk maakt dat ’dit niet kan’. Ook moet hij zich inzetten voor het verwijderen van de beelden ’die al duizenden keren zijn bekeken’.

De fractie pleit voor camerabeleid. „Voorkomen is beter dan genezen en een duidelijk camerabeleid kan dit voorkomen.”

In een schriftelijke reactie stelt burgemeester Broertje dat de beelden ’zijn bedoeld om de burgers een inkijk te geven in het operationele werk van de politie’. „De politie krijgt van veel bewoners positieve reacties terug op de transparante wijze waarop dergelijke acties worden uitgevoerd.”

In gevaar

De beelden - onder andere van de aanhouding van een dronken motorscooterrijder die zonder rijbewijs reed - zijn afkomstig van publiekelijk cameratoezicht en de ’bodycam’ van de politie.

„Bij het selecteren van de beelden kijkt de politie kritisch naar de privacy van de betrokkenen”, meldt Broertjes.

„Op de filmpjes wordt duidelijk dat aangehouden personen de veiligheid in gevaar brengen, maar zelf niet te identificeren zijn.” Hij laat de beelden niet verwijderen en benadrukt dat er al sinds 2012 een protocol voor gemeentelijk cameratoezicht bestaat.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen