Kermisloop: Vallen en weer opstaan in kerk Uitgeest [video]

© Ronald Goedheer

Uitgeest

Voor het eerst sinds de opening in 1884 jogde er zaterdag een unieke stoet van 300 ’kermislopers’ door de katholieke kerk in Uitgeest.

Dit alles begeleid door Zaandammer Ton Schoen die gewend is daar ’s zaterdags in alle rust zo’n twee uur te kunnen studeren op het Adema-kerkorgel. Nu doet hij een improvisatie op Herman van Veens oude hit ’Opzij’. Daarin gaat het over haast, waar in de kerk absoluut geen ruimte voor is: het te belopen pad midden door de kerk is amper een meter breed.

Het is ophopen bij de kerkingang en vandaar noodgedwongen achter elkaar verder. Bovendien niet te hard rennen, want de tegels zijn glad. Extra lastig wanneer je het nodig vindt om te rennen met een grote plastic krokodil onder de arm.

Een van de dames van het team zelfbenoemde ’Dirty Girls’ is te veel gericht op publiek, struikelt vervolgens over een houten verhoging en belandt languit op de planken voor de nooduitgang. Pal boven haar op een wandtableau een bijbelse tekst die toepasselijk begint: ’Ik zal opstaan...’ (Lucas XV-18).

Foto Ronald Goedheer

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.