Hilversumse buurt ontredderd na arrestatie: ‘Die kleine een huurmoordenaar? Onwerkelijk!’

Susanne van Velzen
Hilversum

,,Een ongelooflijk aardige man. Liep ’s morgens altijd met zijn hondje hier voorbij. Of hij fietste langs. Zei dan vriendelijk ‘goedemorgen’ tegen mij. Nooit iets geks aan hem gemerkt.” De jonge bewoonster van de Hoge Larenseweg in Hilversum kan amper geloven dat haar vriendelijke buurman van een paar huizen verderop een huurmoordenaar is. En toch wijst volgens haar en andere buren alles erop dat hij de man is die verdacht wordt van het doodschieten van Reduan B.

De broer van kroongetuige Nabil B. werd donderdagochtend in Amsterdam in zijn bedrijf doodgeschoten door een man die zich vermoedelijk als sollicitant voordeed.

Vrijdagavond pakte de politie in Hilversum een verdachte op, de 41-jarige Shurandy S. Volgens de buren, die allemaal niet met hun naam in de krant willen, is dat uiteindelijk niet in zijn woning aan de Hoge Larenseweg in Hilversum noord gebeurd.

,,We hoorden een ongelooflijk kabaal rond elf uur ’s avonds. We lagen er net in en we trilden ineens ons bed uit. Uit het slaapkamerraam zagen we dat de politie zijn voordeur had ingetrapt. Er stond een arrestatieteam van een man of 25 op straat. Met kogelvrije vesten aan, helmen en bivakmutsen op. Het zag zwart van de politie. Ze wilden niet zeggen wat ze kwamen doen. Maar dat zouden we de volgende dag wel in de krant lezen, zie een agent. Het wordt groot nieuws, voegde hij er ook nog aan toe. Natuurlijk kende ik de zaak van de liquidatie in Amsterdam maar geen flauw idee dat de buurman daar iets mee te maken zou kunnen hebben. Een en een is twee. Dit moet hem zijn. Hij is Antilliaan, klein postuur, hooguit 1,70. Precies de man uit de omschrijving.”

Appeltjes plukken

Volgens de buurman werden de vrouw van Shurandy S. en de derde huisbewoner meegenomen, maar zou de verdachte zelf niet aanwezig zijn geweest in de woning. ,,Hij is er niet, hoorde ik zeggen.” De twee bewoners waren zaterdagochtend alweer thuis, volgens de buren, die veronderstellen dat de twee niets met de zaak te maken hebben. Tot half drie ’s nachts deed een forensisch team van de politie onderzoek in en om het huis. De auto van de huisgenoot is ook weggesleept. Op een andere plek in Hilversum heeft de politie vrijdagavond uiteindelijk een verdachte aangehouden. ,,Volgens mij had de verdachte zelf geen auto”, vertelt een overbuurman.

Een overbuurvrouw kijkt verbaasd naar de dichtgetimmerde voordeur aan de andere kant van de straat. ,,Gewoon aardige mensen. Keurig netjes zag het er altijd uit. Ik had verder geen contact met ze. Ze woonden er een jaar of drie. Ik mocht altijd appeltjes plukken uit de bomen in hun voortuin. Vriendelijk waren ze. Ik ben vanochtend even naar haar toegelopen. Ze wilde niks zeggen. Ik vind het zielig voor haar. De politie kwam gisteravond bij mij aan de deur om te vragen of ik een bewakingscamera heb. Heb ik niet. Er gebeurt hier nooit wat. Je denkt dat het in Amsterdam speelt. Geen moment gedacht dat Hilversum er iets mee te maken heeft. Tja, je overbuurman, die kleine, een huurmoordenaar. Het lijkt zo onwerkelijk.“

Houten plaat

De luxaflex in de woning waar de verdachte vermoedelijk woont is strak naar beneden. Twee fietsen staan in de voortuin. Een grote houten plaat is tegen de onderkant van de voordeur getimmerd. Een overbuurman heeft de deur zaterdagochtend nog gerepareerd, vertelt hij. ,,Ik heb de sleutel van hun huis. Hij had zichzelf een paar keer buitengesloten en het leek hem wel handig dat ik een reservesleutel had. Ik ga niks over hem vertellen. Dat is niet aan mij. Ik vind het vooral ook sneu voor haar.” Waarschijnlijk wist zij niet dat haar man het gedaan heeft, vermoedt een oudere buurvrouw die vanaf haar scootmobiel een blik werpt op de woning.

De politie wilde zaterdag geen mededelingen doen over de politieactie van vrijdagavond.

Lees ook:

Drie mannen aangehouden voor mocro-liquidatie, een verdachte verbleef in Hilversum

'Hilversumse verdachte liquidatiezaak is Shurandy S.'

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen