Rechter: geen openheid over schouwburgkosten in Den Helder

© Foto ANP

Hedzer Faber
Den Helder

Drie burgers van Den Helder wilden openheid in de schouwburgfinanciën maar kregen dat niet. Niet van Den Helder, niet van ontwikkelmaatschappij Zeestad. En die weigerende partijen stonden daarbij in hun recht, oordeelt de rechtbank in Alkmaar nu.

’Ondemocratisch’, vinden burgers Klaas Selie, Henk van Kuijk en Loes Vermeer. Na een vergeefs beroep op de wet openbaarheid van bestuur, de bezwarencommissie en de rechtbank resteert nu alleen nog de stap naar de Raad van State. Vermeer: ,,Daar beraden we ons op. Het punt is dat de rechter heeft moeten wegen of het allemaal deugt volgens de letter van de wet en oordeelt ’ja’. Maar het systeem deugt niet! Dat is het statement dat we hebben willen maken. Je hebt als politiek geen inzage en geen invloed en als burger helemaal niet. Terwijl het gaat om bakken met gemeenschapsgeld. We roepen de politiek op: stop met deze ondoorzichtige constructies.’’

De crux in de zaak is namelijk dat burgers recht hebben op openheid van het openbaar bestuur, maar dat Den Helder bepaalde taken (zoals haven, luchthaven en stadsontwikkeling) heeft ondergebracht bij semi-private partijen. En op die constructies zijn die wetsbepalingen niet van toepassing.

Omdat de gemeente het verweer deels onvoldoende onderbouwde, krijgen de burgers hun 168 euro griffiekosten vergoed. Ze hebben zes weken bedenktijd om wel of niet naar de Raad van State te stappen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.