4000 leestekens van brons op de Beting

Een werknemer polijst de gelaste letters op een kolom.© Foto Anke de Vries

Arie Booy
Den Helder

Woorden als ’vlettermannen’, ’botters’ en ’het nieuwe werk’ worden momenteel op de twee verticale kolommen van het kunstwerk de Beting aangebracht.

In de werkplaats van klokkengieterij Eijsbouts in Brabant wordt op die manier de laatste hand gelegd aan de verschillende onderdelen van het reusachtige kunstwerk dat volgende week per vrachtwagen naar Den Helder vervoerd wordt.

Op het stationsplein worden in de laatste week van augustus de onderdelen van het zogenoemde ’maritiem icoon’ op de fundering geplaatst. Het 6,5 meter hoge en 12 meter brede gevaarte weegt 7500 kilo.

,,In totaal komen er 4000 leestekens op het metaal te staan”, legt Anke de Vries van Citymarketing uit. ,,De teksten zijn uit brons gesneden en worden op de kolommen gelast.” Een ontwerpteam met beeldend kunstenaar Marc Ruygrok, stedenbouwkundige Edzo Bindels van West 8 Urban Design & Landscape Architecture en Juliette Nielsen van Beersnielsen lichtontwerpers heeft het in brons gegoten kunstwerk bedacht. De H-vorm van de dubbele bolder geeft volgens Ruygrok de verbondenheid van Den Helder met de zee en zeevaart aan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.