Wilgentenen uit Julianapark beschermen ijsvogel

De lange tenen van de geknotte wilgen worden weggesleept.

De lange tenen van de geknotte wilgen worden weggesleept.© Foto HMC

Jaap Stiemer
Hoorn

Het ruige eilandje in het Julianapark in Hoorn ondergaat een noodzakelijke metamorfose: de wilgen worden geknot. De opbrengst daarvan, grote stapels wilgentenen, worden gebruikt voor de bescherming van een bijzondere parkbewoner: de ijsvogel.

Normaliter is het eilandje in het park voorzien van woeste begroeiing, waar een pittoresk paadje doorheen kronkelt. Bruggetjes helpen de wandelaar het landje op en af. Maar het knotten van de wilgen vraagt ook op andere plekken om een wat rigoureuze snoei van onder meer de braamstruiken. Het ecologisch beheerde gebied lost dat zelf weer op.

Anders ligt dat voor de ijsvogel, die een stuk verderop in het park zijn broedplek heeft. Het koppeltje dat nestelt in het park, trekt zodanig de aandacht dat verstoring van hun geluk op de loer ligt. ,,Het werd er steeds drukker en onrustiger’’, vertelt natuurfotograaf Ron Entius. ,,Mensen lopen met telefoontjes en camera’s langs de kant van het water en jagen de vogels op.’’

In samenspraak met de IJsvogelwerkgroep van de KNNV en de gemeente Hoorn is besloten van de wilgentenen een groot scherm te maken met daarin kleine ’raampjes’. Op die manier kan er naar de ijsvogels worden gekeken, zonder ze te verstoren. Ook in de Blokweer is bij het MAK al zo’n scherm geplaatst.

Entius zag gistermorgen dat de ijsvogels weer wat rustiger zijn: ,,Het mannetje kwam het vrouwtje een visje brengen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen