Pasje strandopgang gehandicapten in Schagen toch gratis

Michiel Snik
Schagen

Gehandicapten kunnen in Schagen toch gratis een ontheffing krijgen om via de strandslagen naar de zee te gaan. Dat heeft het college dinsdag besloten.

De gemeente heeft de strandslagen overgenomen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Bij het waterschap kregen de mindervaliden gratis een ontheffing en pasje, bij de gemeente Schagen moest hiervoor worden betaald. In het meest ongunstige geval zou dit ruim honderd euro per jaar per ontheffing kosten.

Gehandicapten reageerden hierover boos in deze krant waarna verschillen politieke partijen vragen aan het college stelden. Burgemeester Marjan van Kampen gaf direct aan dat het niet de bedoeling van de gemeente was dat de gehandicapten de dupe zouden worden van de overname. Van Kampen ging ervan uit dat Schagen dezelfde werkwijze hanteerde als het waterschap.

De gemeenteraad praat op 24 april over het collegebesluit een raadsbesluit terug te draaien en mindervaliden gratis van de strandopgangen gebruik te laten maken. Zij moeten dan wel in het bezit zijn van een geldige gehandicapten parkeerkaart of een doktersverklaring. Bij de gemeente zijn inmiddels 550 aanvragen van gehandicapten bekend. De verwerking hiervan duurt zo’n vier weken.

Commerciële partijen moeten wel betalen voor een pasje en ontheffing. De prijzen hiervoor lopen uiteen van vijf euro per week tot 93.30 euro per jaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.