Gesnoeide wilgen leiden tot ergernis

Wilgen aan de Leeuwerikstraat in Wormerveer.© Foto Wim Egas

Dorien Knijnenberg
Wormerveer

Ongeveer 120 wilgen in Wormerveer en Krommenie zijn zo drastisch gesnoeid dat ze er volgens de 64-jarige Joop Jonker niet meer uitzien. Hij vindt het een schande en noemt het mishandeling. ,,Het is geen snoeien, maar knoeien’’, zegt Jonker. Een woordvoerder van de gemeente Zaanstad zegt dat de flinke snoeibeurt nodig was om de bomen te behouden.

Jonker laat een foto zien van een boom in Wormerveer-Noord. Flinke stukken zijn van de boom afgezaagd. Hier en daar hangt nog een takje met blaadjes. De volle vorm, kenmerkend voor een treurwilg, is verdwenen. Jonker vindt de situatie verontrustend en zegt zoiets nooit eerder in zijn leven te hebben gezien.

Noodzaak

Volgens een gemeenteambtenaar was de snoei noodzakelijk. Hij vertelt dat de oude wilgen lange takken hadden waar het gewicht aan het uiteinde hoog was. ,,Bij storm breken deze takken makkelijk af, waardoor er gevaar voor de omgeving ontstaat.’’ Als het zover komt, moeten ze om. ,,Nu hoeft dat niet.’’ De ambtenaar legt uit dat de forse snoeibeurt ervoor zorgt dat bomen langer in stand blijven. Daarbij wijst hij erop dat wilgen een forse snoeibeurt doorgaans goed aan kunnen en snel weer uitlopen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.