Weeshoffs koeien in ’t Houten Huis

Van onze verslaggever
De Rijp

In de galerij van museum ’t Houten Huis zijn van 3 augustus tot en met 28 oktober geschilderde koeien te zien van onder andere Hendrik Weeshoff huisschilder van beroep.

Uit de bewaard gebleven tekeningen van Weeshoff (1830-1860) is een selectie gemaakt van koeien en stieren uit de periode 1843 tot 1851. Het grootste deel van zijn totale werk tekende hij op 15-jarige leeftijd. Waarschijnlijk door zijn vroege dood is hij het stadium van schetsen nooit ontgroeid.

Het geslacht Weeshoff bracht naast Hendrik vele andere huisschilders voort. Zo ook twee van zijn broers Klaas en Dirk Weeshoff. Beiden leverden in rustige periodes vaak in opdracht portretten of schilderen van boerderijen of een bekroond stuk vee. In de hal voor de expositieruimte en in de vaste collectie is ook werk te zien van Klaas Weeshoff, onder andere de ’Prijskoe in de Schermerhorn’.

Daarnaast zijn in de hal nog enkele koeien te zien op tegels, een schoolplaat en oude foto’s. Met deze expositie sluit het museum aan bij de tentoonstelling ’De Koe, het grazen voorbij’ in Stedelijk Museum Alkmaar. Fotograaf Hans van der Meer onderzoekt in deze tentoonstelling de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij als productiebedrijf.

Waar men in het Stedelijk Museum Alkmaar kijkt naar de toekomst van de koe, blikt het museum met de koeien van Weeshoff terug op de tijd, waarin het nog niet ging om de productieve eigenschappen maar waarin de koe beoordeeld werd op uiterlijke schoonheid. Beide tentoonstellingen zijn in combinatie met elkaar te bezoeken. Na vertoon van een entreeticket van ’t Houten Huis kan met een kortingsprijs (8 in plaats van 12 euro) de tentoonstelling in Alkmaar worden bezocht.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.