Premium

Pijn zo veelzijdig als de mensen op de pijnpoli in Volendam

Pijn zo veelzijdig als de mensen op de pijnpoli in Volendam
Anesthesioloog pijnspecialist Marjolein van der Horst: ,,Je moet pijn nooit onderschatten.’’
© Foto Ella Tilgenkamp
Volendam

Pijn is zo veelzijdig als de mensen die er last van hebben. In de pijnpoli van het Waterlandziekenhuis in Volendam komen dagelijks tientallen patiënten langs met pijnklachten. Anesthesioloog pijnspecialist Marjolein van der Horst probeert er voor iedereen verlichting te vinden.

De pijnpoli is sinds een jaar in Volendam gevestigd en er werken pijnspecialisten van het Waterlandziekenhuis en fusiepartner Westfriesgasthuis. Er komen voornamelijk patiënten uit de regio Waterland, maar soms ook van daarbuiten.

„Eerst was er een pijnpoli in het Purmerendse ziekenhuis, maar hier hebben we simpelweg meer ruimte voor de patiënten”, zegt anesthesioloog pijnspecialist Marjolein van der Horst. „Hier hebben we een hele vleugel, waar we gesprekken voeren, onderzoeken doen en behandelingen verrichten.” En die ruimte blijkt nodig, want het is razend druk op de poli.

Van der Horst krijgt, zoals ze dat zelf noemt ’een palet aan patiënten’ te zien. „Iedereen met pijn kan hier door de huisarts naartoe verwezen worden.” Denk bijvoorbeeld aan iemand met een hernia, slachtoffers van verkeersongelukken, maar ook (ex-)kankerpatiënten, mensen die pijn hebben aan een lichaamsdeel dat er niet meer is (fantoompijn) of mensen met hoofdpijn.

Chronisch

„De meeste pijn die wij behandelen, is chronische pijn. Je hebt simpel gezegd twee soorten pijn. De ene is er om je te waarschuwen. Als bijvoorbeeld je vinger tussen de deur komt, krijg je pijn om te waarschuwen dat je weefsel stuk gaat. Als je een gebroken bot hebt, krijg je pijn als je je arm beweegt, want door beweging kan de breuk niet genezen. Dat is nuttige pijn en belangrijk voor ons lichaam. De andere pijnsoort, is de chronische. Bijvoorbeeld bij een zenuwbeschadiging, dan geven zenuwen een waarschuwing, maar er is geen acuut gevaar. Die zenuwen blijven constant waarschuwen, om het zo maar te zeggen. Die patiënten hebben dus telkens pijn.”

Natuurlijk is het gevoel van pijn zelf al heel vervelend, en kan die ook invloed hebben op hoe iemand in het leven staat. „Ik hoor heel vaak van mensen dat ze het zo zat zijn hoe pijn hun leven beïnvloedt. Als jij bijvoorbeeld altijd graag sportte, maar dat niet meer kan door de pijn, kan je daar somber van worden. Met alle gevolgen van dien. Daarom moet je pijn nooit onderschatten.”

Serieus

Bij de pijnpoli wordt dan ook iedere klacht serieus genomen. „Als iemand hier komt en zegt dat hij of zij pijn heeft, dan is het is aan ons om het verder uit te zoeken wat we kunnen doen. Er zijn veel opties: medicijnen, behandelingen, oefeningen en andere ’tools’ om te zorgen dat iemand minder last van pijn heeft.” Daarnaast wordt gekeken wat er nog meer goed zou zijn voor de patiënt. „Stel, iemand is somber geworden vanwege de pijnklachten, dan verwijzen wij die persoon door naar bijvoorbeeld een psycholoog. Heeft iemand moeite met bewegen, kijken we of we kunnen ondersteunen om toch de oefeningen van de fysiotherapeut te kunnen uitvoeren. Op die manier pak je het pijnprobleem breder aan.”

Babyboomers

Ze merkt dat er zeker verschillen zijn tussen hoe mensen pijn ervaren. „Er is niet zozeer een verschil tussen mannen en vrouwen, daar geloof ik niet in. Maar ik zie wel verschil in generaties. De huidige generatie is sneller geneigd om bijvoorbeeld psychische hulp te aanvaarden. Babyboomers of de generatie daarvoor zijn soms wat meer ’calvinistisch’, wat strenger voor zichzelf. Die zeggen ’Ik kan dit zelf, ik moet gewoon doorgaan en dragen wat ik van het leven gekregen heb’. Deels klopt dit, maar vaak zijn wij hier in de pijnpoli goed in staat te helpen. Wij kunnen het misschien niet altijd oplossen, maar we kunnen het vaak wel dragelijker voor iemand maken.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen