’Geen jihadpreek in de moskee’

De moskee in Hoorn.

Jeroen Haarsma
Hoorn

Volgens burgemeester Jan Nieuwenburg is er vrijdag in de Hoornse moskee geen oorlogspreek voorgedragen. Er zou sprake zijn van een verkeerde interpretatie.

Dat zei Nieuwenburg dinsdagavond tegen de gemeenteraad. Maandag heeft een team van experts op het gebied van contraterrorisme, extremisme en radicalisering de preek beoordeeld. Dit deden zij samen met een Arabist en een theoloog. Zij kwamen tot de conclusie dat er geen sprake is van een oorlogspreek. Ook zien zij geen aanleiding om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek.

De experts verrichtten hun onderzoek op de geschreven tekst van de preek. De Telegraaf is in het bezit van een geluidsopname vanuit de moskee aan de Hoornse Vredehofstraat. Uit vertalingen die de krant liet uitvoeren op de audio-opname, bleek dat er in Hoorn boodschappen klonken over de heilige strijd van het Turkse leger en het martelaarschap. De tekst zou bedoeld zijn als steun voor de omstreden Turkse aanval op de Koerden in het Syrische Afrin.

Interpretatie

Volgens de experts van onder andere de politie en het openbaar ministerie ’kan de preek op sommige punten verkeerd geïnterpreteerd worden, als de tekst uit de context wordt gehaald’.

Niet duidelijk is om wat voor passages het precies gaat.

Cengiz Erol, vicevoorzitter van het moskeebestuur, zegt ’verbijsterd’ te zijn over de ontstane commotie. ,,Laat het duidelijk zijn: in onze moskee wordt geen haat gepredikt’’, aldus Erol, die zegt dat het moskeebestuur alle medewerking heeft verleend aan het onderzoek naar de preek. ,,Het advies om op bepaalde punten duidelijker en concreter te zijn om misverstanden over interpretatie te voorkomen, nemen wij ter harte.’’

Erol zegt ’zich te realiseren dat ons geloof in deze tijd onder een vergrootglas ligt en dat vertrouwen niet altijd meer vanzelfsprekend is’. ,,Dat is heel jammer, maar ook begrijpelijk, omdat er mensen zijn die kwaad willen en ons geloof misbruiken voor hun eigen agenda’’, aldus Erol.

Minister

Nieuwenburg geeft de conclusie van het onderzoek naar de preek door aan minister Wouter Koolmees. Voor de Hoornse burgemeester is het onderzoek hiermee afgerond.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen