Van der Weijden haalt ruim 2,5 miljoen op met zwemtocht

© ANP

WARMENHUIZEN

Hoewel hij voortijdig moest afhaken heeft de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden, opgegroeid in Warmenhuizen, tot nu toe ruim 2,5 miljoen euro opgebracht. Met het geld dat door de zwemactie is opgehaald, draagt hij bij aan kankeronderzoek. Het bedrag kan de komende dagen nog oplopen.

Van der Weijden werd maandagavond gehuldigd in Leeuwarden. ,,Ik ben heel blij in Leeuwarden te zijn. Het was een heel bijzondere tocht'', zei de olympisch zwemkampioen, terwijl hij op een brancard naar het podium werd gereden.

Even voorbij het Friese Burdaard stopte hij ermee omdat zijn begeleidend arts het niet langer verantwoord vond om door te gaan. De zoutbalans in het lichaam van de zwemmer was verstoord geraakt. Door misselijkheid kon hij ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen. Van der Weijden had er toen 163 van de 200 kilometer op zitten.

Hij ging naar het ziekenhuis, sliep daar een aantal uren en kon toch bij zijn huldiging zijn. ,,Ik heb alles gegeven. Ik vind het hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn.'' Op de vraag of hij dit nog een keer gaat doen, zei hij: ,,Ik moet er niet aan denken.''

’Een reus’

Premier Mark Rutte noemt de prestatie van Maarten van der Weijden er een van ongekend formaat: „55 uur en 163 kilometer zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek.” Hij zegt heel veel bewondering te hebben voor Van der Weijden. „Als je je realiseert wat hij zelf heeft doorgemaakt. Hij is zo’n voorbeeld voor velen. Held is een te klein woord. Een reus, dat is hij. Van alle reuzen die we de afgelopen dagen in Friesland hebben gezien is hij wel de allergrootste.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.