Water te over in Enkhuizen

Waterpret in Enkhuizen© Foto Henk de Weerd

Joey, Lars en Shannon: ’We hebben goed geoefend’© Foto Ronneke van der Genugten

1 / 2
Ronneke van der Genugten
Enkhuizen

Na een weekend waterpret in Hoorn is Enkhuizen de tweede stad die tijdens de ’Westfriese Waterweken’ in het teken staat van water. De stad trok maar liefst vijf dagen uit voor het evenement dat twee maanden lang door de streek trekt.

Op het water, in het water, langs het water. En zaterdag ook nog eens emmers vol hemelwater. ’Lekker veel water’, grapt een bezoeker zaterdag bij het strandpaviljoen Enkhuizen als iedereen naar binnen wordt gemaand voor een naderende regenbui. Voor waterliefhebbers kan het niet snel te nat, maar de buien die zaterdagmorgen boven Enkhuizen losbarsten, zijn net iets te veel van het goede. Lege springkussens en voor anker liggende zeilbootjes geven een trieste indruk van het festijn, dat afgelopen woensdag nog zo’n zonnige aftrap kende.

De rondvaarten in een schuit door de mooie vaartjes vormen de ster in het veld op de startdag van het waterevenement. Kinderen met hun ouders en opa’s en oma’s, die ondanks de zomerhitte donderdag een watersafari aandurven, worden helden genoemd als zij gewapend met emmers en schepnetten in het Schootsveld op ontdekkingsreis gaan naar wilde waterdieren. Op het water wordt vertier geboden door het historische zeilschip ’De Schuttevaer’.

Stadsskûtsje

Op dag drie wordt vrijdag opnieuw het ruime sop gekozen. Ditmaal met korte zeiltochten in het nieuwste stadsschip, het Stadsskûtsje De Drie Haringen. In de avond suppen deelnemers het water op om de veelbesproken maansverduistering te bewonderen. Deelnemers van een stadswandeling houden hun voeten droog tijdens een tocht langs de historische waterhuishouding in de binnenstad.

Zaterdag laten de weergoden het tot ver in de middag afweten. Door plensbuien en waarschuwingen voor onweer blijven grote bezoekersaantallen uit. Om half twee ’s middags zijn er slechts drie jonge zeilers die het water op durven, de waaghalzen op de bananenboot zijn op een hand te tellen en de natgeregende zandbak ligt er verlaten bij.

Ook de Drakenbootrace en de Prestatie Zwemtocht lijden onder de wispelturige natuuromstandigheden. Tijdens een stormachtige finale weet De Ven Waterski en Wakeboardvereniging uit Enkhuizen de eerste plaats te bemachtigen. „De prijsuitreiking is letterlijk in het water gevallen door een idiote stortbui”, vertelt Theo Peerdeman van de organisatie Waterweek Enkhuizen.

Zwemtocht

De stevige wind die komt opzetten en gevaar voor onweer doet besluiten de zwemtocht om te leiden. Niemand mag het open water op, de finish bij het Strandpaviljoen Enkhuizen wordt verlegd naar de Oosterhaven. De tweeling Lars en Joey van elf jaar en zus Shannon (12) uit Wervershoof laten zich niet ontmoedigen. „We hebben goed geoefend!” Na een stevige warming-up waagt het trio zich aan de sprong in het natte. „Het is niet anders”, reageert deelneemster Ingrid Schooneman-Roosendaal uit Enkhuizen. „Voor het publiek is het misschien zelfs leuker dat ze ons nu vanaf de kade kunnen blijven volgen.”

Trekzakfestival

Met een vol programma van wandeltochten, de Dijkmarkt vol curiosa en het door de stad rondtrekkende ’Trekzakfestival’ wordt het evenement zondag onder veel zonniger omstandigheden afgesloten.

Bandeonist Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal verzorgen een optreden.

Zaterdag 4 augustus is het de beurt aan Waterweek Opmeer.

Medemblik verwelkomt waterliefhebbers van 10 tot en met zondag 12 augustus.

Waterweek Stede Broec vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 augustus, gevolgd door de Waterweek Drechterland op zondag de 19e.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen