Ayal Kaas, van Zwarte Markt naar Europa

De broers Adburrahman en Allaatin Çalişkan van Ayal Kaas.© Foto Wim Egas

Ronald Massaut
Zaandam

Iedere ondernemer is ooit eens ergens begonnen. Dat geldt ook voor de broers Adburrahman en Allaatin Çalişkan. Naast hun ’gewone’ baan verkochten ze van 1992 tot 2004 kaas op de Zwarte Markt in Beverwijk voor ze ’professioneel’ gingen. Vandaag heeft het bedrijf 50 medewerkers die jaarlijks 8 miljoen kilo kaas verwerken.

Elke vierkante meter van de drie bedrijfspanden aan de Ronde Tocht in Zaandam wordt gebruikt. Er wordt in tweeploegendienst gewerkt, vijf dagen per week. In het weekend wordt er door een extern bedrijf nauwgezet schoongemaakt. Straks als het bedrijf is verhuisd naar Hoogtij zal het allemaal meer gestructureerd gaan, verwacht Adburrahman Çalişkan. „Meer ruimte, er komen ook extra productielijnen bij en er blijft ruimte voor verdere uitbreiding van de productiecapaciteit. En we kunnen weer gewoon in dagdienst werken”, somt hij op.

Çalişkan kwam in 1986 op 18-jarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Hij werkte bij machinefabriek Buhrs als draaier-freezer. „Ik merkte dat Turkse mensen vooral feta-achtige kaas bleven eten en Turkse winkels ook geen Nederlandse kaas verkochten. Zo ben ik op de Zwarte Markt - gewoon vanaf een marktkraam - begonnen, samen met mijn broer Allaatin. De verkoop van Nederlandse kaas groeide snel. Ook omdat Turkse winkels kaas bij ons kochten. We zijn kaas gaan snijden, raspen en verpakken. Gewoon thuis in de keuken. Elke avond waren we bezig.’’

In 2004 was het voor de broers tijd om zich te richten op grotere volumes. Çalişkan: „Ik ben met een auto vol kaas kriskras door het land gereden en heb afnemers gezocht. Ook in het buitenland. Probleem voor onze afnemers was om goede kwalitatief Goudse kaas te vinden. Daar konden wij goed in voorzien. We kiezen nog steeds voor de beste kwaliteit in Goudse kaas, Maasdammer, Edammer, Mozzarella, Emmentaler en Cheddar kaas. Wij kopen de kaas - liefst ongekorst - in bij leveranciers in binnen en buitenland. Wij snijden en raspen de kaas en verkopen die aan groothandels en winkelketens in binnen- en buitenland. De helft van de productie is export.”

Ayal Kaas lijkt in alles een ’familiebedrijf’. Echtgenotes en kinderen neven en nichten werken bij Ayal. Wie wil is welkom. Ook recent overgekomen Turken. „Veel academici die onvoldoende Nederlands spreken om elders een goede baan te vinden. Die mensen nemen we graag op. Ze zijn loyaal, werken hard en kunnen ons met specifieke kennis verder helpen. Na de zomer starten we ook met eigen klassen om de Nederlandse taal te leren. Daarmee begint voor iedereen wonen en werken in Nederland.”

Bij Ayal Kaas werken nu 50 mensen. De verwachting is, dat dit aantal straks in de nieuwe fabriek snel zal stijgen naar 80. Er is veel vraag naar kaasproducten van Ayal. Zo veel, dat nieuwe klanten niet zomaar kunnen worden ingeplant, ’levering gemiddeld binnen een week’. Er is één hobbel op de weg naar verdere groei: nieuwe medewerkers. „We proberen van alles, van adverteren tot gericht werven, alleen halen we zo geen nieuwe mensen binnen. We hebben het ook geprobeerd met uitzendbureaus. Zijn ze net ingewerkt, vertrekken ze weer. Daar hebben we niets aan. We zoeken mensen die hier voor langere tijd willen werken. En gewoon in vaste dienst. Dat is een probleem, want het werk neemt toe en daar zijn mensenhanden bij nodig.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.