Schuren in Anna Paulowna en Breezand stromen vol met prikkers vanwege Bloemendagen

Voorzitter Wouter op ’t Veld (derde van rechts) wordt in een narcissenveld geflankeerd door leden uit het Bloemendagenbestuur: Marjo Muntjewerf, Kim Wilms, Stef Mooiman, Wendy Houdijk en Dick Bontje (van links naar rechts). Heidi van den Berg ontbreekt.© Foto Rosemarie van Bentum

Martijn Gijsbertsen
Anna Paulowna

Bijna honderd schuren, tenten en tuinen in Anna Paulowna en Breezand zijn komende week het domein van prikploegen, die werken aan mozaïeken, werkstukken en objecten.

De Bloemendagen (28 april-2 mei) staan voor de deur, dus moeten de handen uit de mouwen worden gestoken om de mooiste creaties van hyacintenknopjes te maken.

Lustrumeditie

Kwekers en bezoekers, jongeren en ouderen, het kleurrijke vijfdaagse evenement met tal van randactiviteiten zorgt voor saamhorigheid en verbinding in de Polder. Alweer voor het 65e jaar, het betreft een heuse lustrumeditie.

,,Het draaiboek is in principe zoals in voorgaande jaren, al hebben we wat nieuwe accenten gelegd’’, vertelt Wouter op ’t Veld, voorzitter van het organisatiecomité.

Opening

Zo is de vertrouwde opening op het Sluisplein met een tulpenpluktuin gewijzigd.

,,Om de jeugd meer bij de Bloemendagen te betrekken en in de schijnwerpers te zetten, maken kinderen van drie basisscholen (Spoorbuurtschool in Anna Paulowna, Sint Jan en De Zandhorst in Breezand, red.) ook mozaïeken.’’

Die worden zaterdagmiddag 28 april om twaalf uur in het hart van winkelcentrum Molensluis onthuld en gepresenteerd.

Verrassingsact

,,Ook is er een verrassingsact. Hun mozaïeken komen daarna in de Poldertuin aan de Molenvaart te staan.’’

,,Alle kinderen dragen een steentje bij en helpen met prikken’’, aldus Spoorbuurtschooldirecteur Dennis Burger.

Koppen

,,Iedere school heeft een eigen ontwerp gemaakt. Bij ons is het thema ’Buurman & Buurman, de klus is geklaard,’ omdat de grootscheepse renovatie van ons gebouw bijna achter de rug is. Een groep zal ook bij een kweker gaan helpen met het koppen van bloemen.’’

Andere toevoeging is ’Bloemendagen by Night’: belangstellenden kunnen maandagavond 30 april tussen negen uur en half twaalf de route langs met bouwlampen en trekkers verlichte mozaïeken, werkstukken, versierde objecten en bloembollenvelden afleggen.

Talent

,,Bloemendagen Live, met optredens en demonstraties op zondag 29 april tussen elf en drie uur in de Poldertuin, krijgt er een open podium bij’’, vertelt Wendy Houdijk uit het Bloemendagenbestuur.

,,Mensen kunnen zich inschrijven (via e-mail: deelnemers@bloemendagen.nl, red.) om hun talent te laten zien. Tot dusverre hebben zich enkele mensen aangemeld, die een gedicht zullen voordragen. Er mag ook worden gezongen, muziek gemaakt en gegoocheld. Of misschien loopt er wel een komiek in de dop in de Polder rond.’’

Jurering

Ook de jurering is vernieuwd. Waar voorheen de negen juryleden met een privéchauffeur op pad gingen om deelnemers met potlood en papier in acht verschillende categorieën te beoordelen, delen zij nu punten uit via een tablet.

,,De digitalisering heeft zijn intrede ook bij de Bloemendagen gedaan’’, stelt Op ’t Veld.

Vooruitgang

,,Dat is een enorme vooruitgang. Want voorheen was het een gekkenhuis in het telcentrum, waren meerdere mensen bezig met de puntentelling. We gaan nog proefdraaien, als het goed is, kan dat nu met een druk op de knop en wordt het automatisch verwerkt.’’

De uitgifte van hyacintenknopjes start dinsdagochtend bij World Flower aan de Burgemeester Lovinkstraat in Breezand.

Versieren

De narcissen voor het versieren van bruggen en straten worden dezelfde avond bij Bolbloemenbedrijf Steenvoorden aan de Meerweg in Anna Paulowna uitgedeeld.

Wie Nederlands kampioen bij de mozaïeken wordt en welke prikploegen ook tot prijswinnaars worden uitgeroepen, zal zaterdagavond bekend worden gemaakt en wordt vanaf zondag met bordjes langs de route aangegeven.

,,Weet je wat zo mooi is aan de Bloemendagen?’’, zegt Op ’t Veld. ,,Het is een gratis te bezoeken evenement, waar iedereen zijn stinkende best voor doet en duizenden mensen van genieten.’’

Rep en roer

,,De hele Polder is in rep en roer en we promoten de regio én bollenteelt. Veel mooier dan dat kan het bijna niet.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.