Swart de beste Echte Bakker 2018

Swart de beste Echte Bakker 2018
Het winnende bakkerstel Ton en Edith Swart voor de winkel in Wervershoof.
© Foto HMC
Wervershoof

De beste Echte Bakker van Noord-Holland 2018. Die is te vinden in Wervershoof.

Ton en Edith Swart zijn maar wat trots op die titel die in deze branche gelijkstaat aan een Michelinster. Hun uitverkiezing is praktisch op dezelfde wijze tot stand gekomen. Door onafhankelijke juryleden die onaangekondigd langskomen en de producten onder meer beoordelen op versheid, kwaliteit en de wijze waarop het winkelpersoneel brood en banket aan de man brengt.

Daar mankeert niets aan, aldus de rapportages. ,,Maar ik had hier toch liever een 8 gehad’’, wijst Ton op het beoordelingsformulier van de amandelstaaf. Die lekkernij scoort goed op smaak, afwerking en vulling. Maar de structuur had beter gekund, oordeelden kenners die op een 7,8 uitkomen.

Vierde generatie

Perfectionist Ton (48) gaat er direct werk van maken. Want hij is, zoals hij het zelf uitdrukt, nog van de generatie bakkers ’met de kop in de oven en de kont in de winkel’. Hij is inmiddels de vierde generatie Swart en sinds enkele jaren heeft zijn winkel het predicaat koninklijk op de gevel. De Wervershoofse Moppen behoren tot hun geheime wapens. Deze ronde anijskoekjes, volgens ambachtelijk recept van zijn overgrootvader, zijn volgens zijn klanten onweerstaanbaar. ,,Je blijft ervan eten’’, zeggen zij.

Edith (46) is blij dat het succes afstraalt op de vijftien personeelsleden. ,,Want je moet het samen doen. Via Facebook krijgen we heel veel felicitaties en hier in de winkel komen ze spontaan met kaartjes en bloemen aanzetten.’’

Het familiebedrijf Swart steunt op drie pijlers; de banketbakkerij, de broodbakkerij en de winkel. ,,Die moeten goed op elkaar afgestemd zijn’’, weet Edith. Ton deelt zijn succes via de App met vakgenoten. ,,Deze titel win je niet zomaar, het houdt je ook scherp.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons