Camera’s draaien tijdens feestweek Beverwijk

Camera’s worden opgehangen.

Bart Vuijk
Beverwijk

De camera’s voor het toezicht in en rond de Zeestraat, Koningstraat en Kennemerhof in Beverwijk staan sinds woensdag klaar. Ze zullen tijdens de Beverwijkse feestweek, begin augustus, in bedrijf worden genomen.

Werklieden waren woensdag bezig om de camera’s overal op hoge masten te plaatsen.

Deze enorm hoge lantaarnpalen, zonder lantaarns maar met camera’s erin, bewaken een looproute van het station van Beverwijk tot aan de Kennemerhof.

Lees ook: ’Feestweek Beverwijk duur door miskleunen’

Behalve de camera’s hangen allerlei wifi-verbindingskastjes in de masten. Eén mast krijgt geen camera’s, maar alleen een wifi-relaisstation.

Die staat op de hoek Zeestraat-Kennemerhof, en is nodig om de camerabeelden van de twee masten op de Kennemerhof door te stralen naar de meldkamer van de politie in Zaandam.

In die meldkamer worden alle beelden van de camera’s 28 dagen bewaard. De gemeente meldt dat alleen de openbare ruimte wordt bekeken. Op de camerabeelden is volgens het stadhuis een ’privacyscreening’ van toepassing, wat betekent dat woningen niet in beeld komen.

Camerabeelden worden alleen langer dan 28 dagen bewaard als er een incident heeft plaatsgevonden, dat door de digitale ’ogen’ is vastgelegd. In het cameragebied komen borden te staan waarop mensen op de camera’s worden geattendeerd.

Tijdelijke masten

De masten op de Kennemerhof waren woensdag als laatsten aan de beurt om van camera’s te worden voorzien.

De masten op het hofje, een kleine zijstraat van de Zeestraat, zijn daar neergezet om overlast van rondhangende jongeren in beeld te brengen.

Deze masten worden overigens nog vervangen door nieuwe exemplaren, meldde een van de werklieden. De huidige masten zijn slechts tijdelijk; ’ze zijn te wiebelig’ volgens de camera-ophangers.

Burgemeester Martijn Smit: „De politie kan door middel van cameratoezicht overlast sneller signaleren en inspelen op incidenten. Ook hebben camera’s een preventieve werking en verhoogt cameratoezicht het gevoel van veiligheid in het centrum.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.