Vuilniszakken snel vol met bergen zwerfafval in Zaanstreek

Klaarstaan voor de schoonmaakactie vanuit De Sluis.© Foto Ron Amesz

Ron Amesz
Zaanstreek

Vele handen maakten zaterdag de Zaanstreek weer een klein beetje schoner. Op tientallen locaties in de regio zetten vrijwilligers zich in voor de ’Landelijke opschoondag 2018’.

Veiligheidshesjes, handschoenen in diverse maten, flyers, vuilniszakken en handige grijpers: het ligt allemaal klaar voor de vele deelnemers die in hun eigen buurt aan de slag gaan. De website supportervanschoon.nl vermeldt alle acties in Nederland. Op diverse plekken hebben mensen zich van tevoren aangemeld, op andere locaties zien ze wel hoe groot de belangstelling is. Een groot aantal scholen heeft bijvoorbeeld vrijdag al met alle leerlingen hun pleinen en directe omgeving schoongemaakt.

Parera

Klokslag elf uur druppelen de eerste buurtbewoners rond adoptiegroen Parera aan de Westzanerdijk in Zaandam binnen op de verzamelplek. Rond het parkeerterrein van supermarkt Aldi en de lokale snackbar ligt genoeg zwerfafval. En ook op het terreintje van Parera valt genoeg te scoren. Een halfvolle fles Ouzo, halflege blikjes bier, papierrommel, plastic verpakkingen. De vuilniszakken vullen zich snel.

De afvalploeg bij Parera.© Foto Ron Amesz

Steven Terwindt, die als verrassing op Burendag ooit een straatnaambord met ’De bosjes van Terwindt’ kreeg aangeboden door Parera-fans, kruipt tussen de bosschages, vertelt al grijpend en knijpend over de diverse biotopen in dit onverwachte stukje bos, midden tussen de bebouwing. Een oase van notenbomen, bramenstruiken, wandelpaden bestrooid met boomschors. Onder een dubbele picknicktafel staat een goedgevulde afvalemmer. Bezoekers aan deze plek letten met zorg op hun plekje. De lente is te zien aan de kleine bloemen die de kop opsteken. Binnen een paar dagen zal er een explosie aan kleur ontstaan als al die bloemetjes uitkomen. Vogels vliegen van boom naar boom.

Vluchtelingenwerk

In De Sluis, het basisstation van de StichtingVluchtelingenwerk Amstel tot Zaan aan de Jufferstraat, verzamelen zich kinderen, jongeren, volwassenen, gezinnen, vrijwilligers en vaste krachten. Bij binnenkomst is er voor iedereen een stevige omhelzing; kinderoogjes kijken met spanning naar de stapels handschoenen. Het sociale vluchtelingenwerk betaalt zich met deze liefdevolle buurtactie terug. Nationaliteit, geloof of sekse maakt hier niets uit. Iedereen doet even hard zijn of haar best. De taallessen werpen vruchten af, er is veel sociaal contact tussen de Zaankanters en de nieuwe bewoners. Zaten veel vluchtelingen anderhalf jaar geleden nog op de ’bajesboten’, waar weinig afwisselende activiteit was en een opruimactie werd gezien als ’uitje’, nu is er voor veel mensen een woning gevonden. En ze maken zich de omgeving nu ook eigen door samen rotzooi te ruimen. Vol enthousiasme gaan de groepen op pad in de wijk Kogerveld. Al werkend wordt er veel lol gemaakt.

Een tegenvaller is de hondenpoep die overal in het openbaar groen ligt. Maar wie goed oplet, kan zonder vieze schoenen weer thuiskomen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.