Boef uit 1763 krijgt nieuw leven in boek

Het boekje uit 1763 over een misdadiger die actief was in de regio.

Een deel van de cover van de nieuwe thriller

Tekst van toen.

1 / 3
Ed Dekker
Warmenhuizen

Oud-journalist Jan Hopman uit Warmenhuizen raakte in de ban van een raadselachtig boekje uit 1763 over een misdadiger, die in de achttiende eeuw actief was in onder meer Schagen, de Zijpe en Wieringerwaard.

Als ’Hoogduitse geneesheer’ lichtte deze boef zieke boeren op, waarvoor hij zich vorstelijk liet betalen.

Hij heette Weynandt Josephus Rochel, ook wel genoemd het Keulse Roselyntje. Hopman ontdekte het boekje bij het Regionaal Archief Alkmaar. Het liet hem niet meer los en hij schreef er een eigen boek over.

’De verrijzenis van Roselyntje’ heet de uitgave van Jan Hopman. De ondertitel luidt: ’Hoe het kwaad in de mens ontsnapte aan de galg’.

Hoezo raadselachtig? Dat zit zo. De namen van de schrijver en uitgever ontbreken. En eenzelfde exemplaar blijkt in geen andere letterkundige bibliotheek voor te komen. Alleen dus in het Regionaal Archief.

Ingevoerd

Op het eerste oog ging het volgens Hopman om een verzonnen misdaadroman, een genre dat in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden nogal populair was.

Jan Hopman.

Archiefstukken tonen echter aan dat Wynandt Josephus Rochel echt heeft bestaan en dat de auteur ter plaatse goed was ingevoerd.

Hopman: ,,Dat maakte mij nieuwsgierig. Hoe kwam het dat deze rasschurk nooit op het schavot belandde?”

Moord- en doodslag

Om die vraag te beantwoorden, ging Jan Hopman in zijn boek ‘De verrijzenis van Roselyntje’ terug naar de dagen van de republiek, toen moord- en doodslag hoogtij vierden en Noord-Hollandse steden en plattelandsdorpen werden geteisterd door bandieten van groot en klein formaat.

Het historisch document in het Regionaal Archief telt 99 bladzijden. Archivaris Harry de Raad van het Regionaal Alkmaar: ,,Waar dit verhaal eindigt, gaat Hopman op spannende wijze verder. Bij hem krijgt het historisch geschrift een verbijsterend vervolg, waarbij goed en kwaad in de mens elkaar naar het leven staan en de perfecte moord alle sporen uitwist.”

136 pagina’s

De thriller van Jan Hopman telt 136 pagina’s en kost 18,50 euro.

Hopman (1943) werkte voor kranten, radio en televisie. Hij schreef eerder twee boeken over het Amsterdamse verzet.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.