’Landsmeers next Top-wethouders’ doen auditie

Landsmeer

Drie kandidaten deden donderdagavond ’auditie’ voor het wethouderschap in het gemeentehuis van Landsmeer. Niet of zelden vertoond: een soort van auditieronde, met als hoofdprijs een plekje in het college van B&W.

De drie ’halve finalisten’ krijgen in een openbare raadsvergadering elk tien minuten de tijd om zichzelf aan te prijzen als geschikt voor het wethouderschap. Daarna mogen raadsleden ze vragen stellen, mits die niet te persoonlijk zijn of op het verleden dan wel te specifieke situaties zijn gebaseerd.

Het voelt wat stram aan, al lijken de sollicitanten zich te kunnen vinden in de procedure. Mandy Oud (D66): ,,We hebben nu eenmaal meer coalitiepartijen dan wethouders. Dus deze oplossing begrijp ik.’’ Jaap Goede (Lokaal Landsmeer): ,,Ik leg me hoe dan ook neer bij de beslissing.’’

Een voetballer kun je een proefwedstrijd laten spelen. Maar hoe kan een wethouder zich publiekelijk met een pitch bewijzen? Hooguit kan hij of zij pogen aan te tonen te voldoen aan bepaalde functie-eisen, maar welke zijn dat dan? En een verleden in de raad kan, zo blijkt, soms wat stekelige vragen opleveren van raadsleden, zoals Mandy Oud overkomt: ,,Kunt u omgaan met tegenslagen en wat als u kwaad wordt?’’ is een vraag die is gebaseerd op stevige politieke raadsdebatten in het verleden. Oud: ,,Toen vertegenwoordigde ik de politieke standpunten van mijn fractie. Als wethouder ben ik uitvoerend bezig voor de raad.’’

Jaap Goede, de man met de minste (politieke) bestuurservaring komt soms wat onhandig uit zijn woorden: ’Mijn betoog is soms wat van de hak op de tak, maar dat is bewust omdat ik alle onderwerpen wil behandelen’ of ’Dan is er het veiligheidsaspect: ik ben vóór een veilig Landsmeer’.

Richard Quakernaat (VVD en de afgelopen vier jaar wethouder in Landsmeer) komt helderder uit zijn woorden. De opzet lijkt ook wat te wringen. Vragen over bepaalde beleidsvoorkeuren worden teruggekaatst. Quakernaat: ,,Politiek wordt bedreven in de raad, het college voert uit.’’ Aan Oud wordt gevraagd of ze ervaring heeft met het ’enthousiasmeren van een grote groep burgers’. Alsof een verleden als publieksopwarmer bij een televisieprogramma een plus zou zijn.

De openheid die wordt nagestreefd, werkt bovendien niet als ’de jury’ achter gesloten deuren gaat beslissen.

Dinsdag volgt een stemming.

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons