Clean2Antarctica weg via Enkhuizer Zeevaartschool

Clean2Antarctica weg via Enkhuizer Zeevaartschool
Op de Kaatje werd het groepsproces beoordeeld.
© Foto Sander Kruissink
Enkhuizen

Het woord duurzaamheid ontgroeit deze eeuw rap zijn geitenwollensokkenimago. Door mensen als de Zaanse Edwin en Liesbeth ter Velde, die 2,5 jaar geleden Clean2Antarctica startten, waarin ze met behulp van afvalplastic en zonne-energie de Zuidpool willen bereiken. In hun grotere doel speelt Enkhuizen een rol.

De Enkhuizer Zeevaartschool vormt enkele weekenden, waarvan zaterdag de tweede begon, het decor voor selectiedagen. Hier kiest het team rondom het echtpaar, uit de oorspronkelijke 209 aangemelde millennials, bemanningsleden voor de eerste etappes die zij met tallship Morgenster over de Atlantische Oceaan gaan afleggen. Edwin ter Velde belandde hier eerder om te leren navigeren met behulp van de sterren, mochten de navigatiemiddelen uitvallen.

Uiteindelijk moeten er in zes etappes per keer twintig geselecteerden meevaren op het opleidingsschip, die zich iedere etappe over een duurzaamheidsvraagstuk buigen van een onderneming. „We willen bedrijven niet als activisten aanklagen, maar ze juist uitdagen om samen met ons oplossingen te bedenken”, vertelt Ter Velde in zijn welkomstwoord.

Het internationale gezelschap, veelal bestaande uit studenten, raakte op allerlei manieren in Enkhuizen verzeild. De Finse studente Soara las over het project in een e-mail van de Morgenster-organisatie, waarmee ze vorig jaar tijdens een vakantie in Amsterdam voer. Ze is voor het eerst in Enkhuizen, net als haar groepsgenoot Jorren. „Ik zou zelf geen boot in mijn tuin leggen”, grapt de Delftenaar. Hij doelt op de Kaatje, waarop studenten van de school met getuigde schepen leren werken en waarop deze weekenden het groepsproces wordt beoordeeld.

Assenaar Arno en Boke uit het Belgische Overijse studeren allebei in Wageningen. Een nieuwsbrief van de studievereniging attendeerde hen op het project. Zoals vele Wageningse studenten hier kenden zij elkaar niet. „Een voordeel”, denkt Arno. „Zo kun je anders en buiten je comfortzone denken.”

Multinational

Wat volgens Ter Velde ook geldt voor de CEO’s van de bedrijven die de vraagstukken leveren. Te starten met de directeur van Teijin, een Japanse chemie-multinational met bijna 20.000 werknemers. Hij overhandigt op 26 augustus, tijdens een galadiner in Amsterdam zijn vraagstuk aan vreemden en andersdenkenden.

Dit gaat een dag later mee tijdens de sail out van het schip met de toepasselijke naam. Ter Velde: „Iemand vertelde me eens dat een morgenster iemand is die in vuilnisbakken zoekt naar waardevolle dingen.” En dat is waar het echtpaar 2,5 jaar geleden begon. Met het omkeren van de vuilnisemmer om te kijken hoe ze hun afvalplastic konden hergebruiken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons