Kermis in Hippolytushoef gaat door mét attracties: exploitanten laten dorp niet in de steek

Kermis in Hippolytushoef gaat door mét attracties: exploitanten laten dorp niet in de steek
Hippolytushoef

De zomerkermis in Hippolytushoef wordt geen ’kroegkermis’. Het Wieringer evenement (26-30 juli), dat aan een zijden draadje hing, gaat toch door: mét attracties.

Dat is de uitkomst van urenlang overleg vrijdagmiddag tussen Bovak (Nationale Bond van Kermishouders), exploitanten en Stichting Behoud Nederlandse Kermissen, de organisator.

Solidariteit

De circa vijftien exploitanten waren aanvankelijk van plan niet naar Hippolytushoef af te reizen, uit solidariteit met collega Karin Jonker-Blokker.

De botswagenbaan van Jonker is niet welkom op het Kerkplein, omdat burgemeester Jaap Nawijn vindt dat deze de doorgang voor hulpdiensten op die plek belemmert.

Ook is in zijn ogen bij een eventuele brand de afstand tot gevels van omliggende panden te klein.

Teleurstelling

Een poging van Bovak-voorzitter Atze Lubach om plooien glad te strijken, mislukte tot zijn teleurstelling gisterochtend. Daarna vond koortsachtig overleg met exploitanten plaats.

,,De uitkomst is dat zij, hoewel ze zich vierkant achter de uitbaatster van de autoscooters scharen, dorpsbewoners en horeca niet in de steek laten’’, aldus Lubach.

,,De kermis in Hippolytushoef zal zonder botswagens worden opgebouwd. Die beslissing is niet onder slag of stoot genomen.’’

De kermisvoorman benadrukt dat de opstelling van Hollands Kroon en haar burgemeester zijn wenkbrauwen doet fronsen.

Absurd

,,Een botswagenbaan die decennialang op dezelfde locatie staat, is niet opeens onveilig. Er heeft zich nooit een incident voorgedaan. Het is te absurd voor woorden.’’

Luback schiet met name de door Nawijn getrokken vergelijking met het monstertruckdrama in Haaksbergen, de nieuwjaarsbrand in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede in het verkeerde keelgat.

,,Dat is heel triest. Er worden door deze burgemeester appels met peren vergeleken in een bewuste poging met verkeerde argumenten zijn gelijk te halen.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons