Schrikbarende verhalen bij FNV: ’Nergens zo erg als bij Evean’

Maureen van der Pligt (r) presenteerde het zwartboek.© Foto Pascal Fielmich

José Pietens
Koog aan de Zaan

Overal in het land kampen zorginstellingen met enorme werkdruk en personeelstekort, maar nergens hoorde FNV Zorg en Welzijn zulke schrikbarende verhalen als bij Evean-medewerkers. Dat zei FNV-vrouw Maureen van der Pligt gisteren bij de presentatie van het zwartboek over Evean in een bomvolle Lindenboomzaal in Koog aan de Zaan.

Medewerkers van de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen in de Zaanstreek, Waterland en Amsterdam maakten een waslijst aan klachten van ruim veertig A4’tjes over zaken als slechte roosters, gebrek aan scholing, onbetaald doorwerken en onveilige situaties. Ook op de lijst: bezuinigen op facilitair personeel, zodat ’de handjes aan het bed’ hun tijd moeten besteden aan schoonmaken.

Maar waar Van der Pligt het meest van is geschrokken, is een geval van intimidatie. Een van de Evean-medewerkers kreeg volgens haar te horen dat een bezoek aan de Lindenboomzaal zou leiden tot ontslag. Ook choquerend: Evean zou tegen de wet in handelen door bij ziekte vakantie-uren af te trekken en niet alle ingeroosterde uren uit te betalen. ,,CAO-overtredingen op zo’n grote schaal heb ik nog nooit meegemaakt. Evean wil nota bene de beste werkgever van Nederland zijn. Daar is nog wel een slagje te slaan.’’

De verhalen van de Evean-medewerkers werden ondersteund door familieleden van cliënten en mantelzorgers. Een van hen had zelf maar bewoners van een verpleeghuis te eten gegeven toen er niet voldoende personeel was. Ook maakte zij mee dat een bewoner de verkeerde medicijnen kreeg. Problemen aankaarten bij leidinggevenden had volgens de aanwezigen geen zin; ze ’krijgen niet eens antwoord’.

Uit de verhalen sprak een gierend gebrek aan communicatie met en waardering voor het personeel. Wie ziek is, wordt dagelijks gebeld met de vraag wanneer hij of zij weer kan werken, aldus een van de ruim 200 aanwezigen. Evean-directieleden Ineke Veenstra en Lucas Venneman ’zagen de emoties’ en noemden de geschetste situaties ’niet acceptabel’. Voor hen staat buiten kijf dat de CAO-overtredingen opgelost moeten worden en zij pleitten voor meer en beter overleg. Van der Pligt sloeg meteen spijkers met koppen en sprak af om binnen twee weken gezamenlijk duidelijke afspraken te maken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.