Boekwinkels Den Helder en Texel: van vogelboek tot babykleertjes

Boekwinkels Den Helder en Texel: van vogelboek tot babykleertjes
Bruna Keijzer aan de Keizerstraat, de echte liefhebber vindt het geen boekwinkel meer.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Boeken Plus verlaat eind volgende maand na twee jaar winkelcentrum De Riepel in Julianadorp. De precieze reden voor het vertrek van de ’sympathiek geprijsde boekwinkel’ laat de eigenaar in het midden, maar het is duidelijk dat de malaise in de boekensector zijn sporen heeft nagelaten. Omzetten lopen terug, de winstmarges laag en de internetverkoop heeft de fysieke boekwinkel verdrongen. Een rondgang langs de boekwinkels in Den Helder en op Texel.

Smacht Den Helder nog naar een échte boekwinkel in de geest van de voormalige boekhandels als Kühne aan de Spoorstraat of De Drie Boekjes aan de Keizerstraat? Of heeft de toenemende verkoop via het internet de gespecialiseerde boekwinkels buitenspel gezet? ,,Wij zijn meer een gemakswinkel dan boekwinkel geworden’’, schetst Stephan Bonte, de eigenaar van Bruna Bonte in winkelcentrum Schooten Plaza. Bonte heeft - net als zijn broer Mark in winkelcentrum Dorperweerth - het assortiment in de loop der jaren op de schop gegooid om het hoofd boven water te houden. Inmiddels verkoopt hij ook babykleertjes en cadeauartikelen.

Een noodgedwongen ommezwaai, erkent Bonte. ,,Om te overleven zijn we geen boekwinkel meer in zuivere zin van het woord. De boekenbranche heeft een roerige tijd achter de rug en we hebben ervoor gekozen concessies te doen.’’

Lees ook: Strijden tegen het blauwe mannetje

Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor Bruna Keijzer, de enige uitgebreide boekwinkel van Den Helder aan de Keizerstraat. ,,Sommige echte boekenliefhebbers vinden ons geen boekhandel. Dan lopen ze bij ons naar binnen en dan vragen ze of ergens in Den Helder ook een boekwinkel is’’, bemerkte eigenares Ellis Keijzer. Dergelijke winkels zijn nog wel in Schagen met boekhandel Plukker of op Texel met Nauta Boek en Het Open Boek, beide gevestigd in Den Burg.

Theo Timmer, eigenaar van boekhandel en uitgeverij Het Open Boek aan de Binnenburg, is er heilig van overtuigd dat in Den Burg ruimte is voor twee volwaardige boekwinkels en hij koestert zijn eigen winkel. ,,Er komen hier zo veel toeristen die het leuk vinden om door het dorp te slenteren. Vaak zijn ze ook wat ouder dan de gemiddelde leeftijd en dat zijn nog de liefhebbers van het fysieke boek. Ze komen binnen voor een boek, een tijdschrift of gewoon om rond te kijken. Ook die laatste groep proberen we tegemoet te komen met bijvoorbeeld een tentoonstelling. Daarnaast zijn we ook erg gericht op boeken voor de vogelliefhebbers en mensen die in de geschiedenis van Texel willen duiken.’’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons